Elfogadta az ENSZ az emberi jogokról szóló magyar jelentést

Vágólapra másolva!
A romakérdésben tett magyar erőfeszítéseket és a civil szervezetek bevonását dicsérték, az állampolgársági törvényt viszont bírálták az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tagjai - közölte Balog Zoltán államtitkár, miután a tanács tagjai elfogadták az emberi jogokról szóló magyar jelentést.
Vágólapra másolva!

Egyhangúlag elfogadta az emberi jogok helyzetéről szóló magyar jelentést az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa Genfben - mondta pénteken Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

A tanács négyévente minden országot átvilágít, ennek célja az emberi jogok különféle területeinek áttekintése az adott államban. A májusban ismertetett magyar jelentéshez 148 ajánlás érkezett, ebből Magyarország 122-t fogadott el. A vitatott ajánlásokat szeptemberben tárgyalták meg, ezután szavaztak az ENSZ tagállamai a beszámolóról.

Balog Zoltán kiemelte, hogy a hozzászólók különösen méltányolták a civil szervezetek bevonását a jelentés elkészítésébe. Az Egyesült Államok a romakérdésben tett erőfeszítéseket dicsérte, és az antiszemitizmus elleni harc folytatására bátorított. Washington bíztatónak értékelte, hogy a magyar kormány nyíltan beszél a médiatörvényhez, a bírói függetlenséghez, illetve a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvényhez hasonló kényes kérdésekről - mondta az államtitkár.

A civil szervezetek elismerően nyilatkoztak arról, hogy a rendőrség tagjait kiképzik rá, miként lehet a kisebbségek jogait tiszteletben tartani a különféle eljárások alatt, ugyanakkor volt, aki kifogásolta, hogy a magyar kormánynak nincs stratégiája a különféle szexuális orientációjú csoportokra vonatkozóan. Bíráló hozzászólások érkeztek Szlovákia részéről is az állampolgársági törvény miatt.