Rendkívüli állapotot hirdettek egy kazahsztáni városban

Vágólapra másolva!
Az olajipari központnak számító Zsanaozenben tízen meghaltak a pénteki tömeges rendbontásokban. Nurszultan Nazarbajev elnök úgy döntött: renkívüli állapotot vezet be a nyugat-kazahsztáni településen.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli állapotot és kijárási tilalmat hirdettek szombaton az előző napi zavargások miatt a Kaszpi-tengernél fekvő nyugat-kazahsztáni Zsanaozen városában. Erről Nurszultan Nazarbajev kazah elnök döntött a közép-ázsiai köztársaság nemzetbiztonsági tanácsának szombati rendkívüli ülésén. A rendkívüli állapot intézkedéseit egyelőre január 5-ig vezették be a városban.

Nazarbajev rendkívüli hatalommal felruházott városparancsnokot nevezett ki, akinek feladatai köré tartozik, hogy betartassa a korlátozó intézkedéseket, köztük a gyülekezéseket tiltó rendelkezéseket, a szabad mozgás korlátozását, a televíziók és a rádiók felhasználását mozgósításra.

A hivatalos adatok szerint Zsanaozenben, a korábbi nevén Novij Uzeny olajipari városban a pénteki tömeges rendbontásokban tízen haltak meg - korábban csak öt halottról szóltak a beszámolók -, és 75 sebesült került kórházba, köztük hat rendőr. Ellenzéki becslések szerint 70 halottja van az erőszakcselekmények, és a sebesültek száma meghaladja a hétszázat. Az ellenzék Almatiban rokonszenvtüntetést kezdett szombaton a zsanaozeni eseményekkel összefüggésben.

A zavargásokban a helyi olajipari vállalatok több mint ezer elbocsátott dolgozója vesz részt. Az olajbányászok felgyújtották a városi önkormányzat épületét és az egyik energetikai vállalat helyi képviseletét, üzleteket és bankautomatákat fosztottak ki.