Újabb bűnöst, ezúttal növényi csírafajtákat neveztek meg a német egészségügyi hatóságok az országon végigsöprő hasmenésjárvány felelőseként. 

Uelzen városának egyik mezőgazdasági üzeméből több tartományba is szállított csírafajták okozhatják a Németországon végigsöprő hasmenésjárványt - jelentette be vasárnap este az alsó-szászországi tartományi mezőgazdasági miniszter.

Gert Lindemann elmondása szerint a szóban forgó uelzeni üzemből több tartományba szállítottak különböző vetőmagokból nyert csírafajtákat: a többi között Hamburg, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Elő-Pomeránia, továbbá Hessen tartományokba, valamint különböző alsó-szászországi megrendelőkhöz. A megrendelők között nagy számban éttermek, vendéglők, kantinok voltak. 

A miniszter szerint az üzem több dolgozója is megbetegedett a fertőzésben. Az üzemet azonnali hatállyal bezárták.

A hannoveri mezőgazdasági miniszter nem közölte, hogy a hatóságok miként kerültek az újabb információ birtokába, a rendelkezésre álló bizonyítékok állítása szerint azonban meggyőzőnek tűnnek, ezért a növényi csírák fogyasztásának elkerülésére szólított fel. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a végleges laboratóriumi vizsgálati eredmény egyelőre nem áll rendelkezésre, az szavai szerint hétfőre várható. Az egyik német tévécsatorna szerint összesen 18 különféle növényi csírára gyanakszanak. 

A német egészségügyi hatóságok korábban annyit közöltek, hogy a járvány valószínűleg egy a hamburgi kikötőben tartott május eleji fesztiválon kezdődhetett.

Közben a megbetegedés halálos áldozatainak száma 21-re emelkedett Németországban, a fertőzést elkapók, illetve a gyanús esetek száma pedig már meghaladja a 2600-at. Utóbiak közül több mint 600-ra emelkedett azoknak a száma, akik életveszélyes, vagy válságos állapotban vannak. Esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.

Szakértők szerint a különböző növényi csírák gazdagok fehérjében és vitaminokban, ezért nyersen is előszeretettel fogyasztják azokat. Ugyanakkor a múltban már több alkalommal is különböző fertőzéseket okoztak, ezért a hatóságok újból és újból eltanácsoltak a nyers formában történő fogyasztásától. Különösen bizonyos "rizikócsoportokat" óvtak ettől, mindenekelőtt gyermekeket, idősebbeket, terhes nőket és legyengült szervezetű embereket. 

A növényi csírák a múltban már a mostanihoz hasonló, csak kevésbé agresszív EHEC-bélbaktérium járványt is okoztak, így évekkel ezelőtt Japánban. Német adatok szerint az ázsiai országban retekcsíra fogyasztása nyomán annak idején több ezren betegedtek meg.

 A hatóságok remélik, hogy a legújabb feltételezésről nem derül ki, hogy az illetékesek - akárcsak a spanyol uborka esetében - rossz nyomon járnak. Megfigyelők arra is felhívták a figyelmet: amennyiben bebizonyosodik, hogy a növényi csíra a vétkes, az ugyancsak gyanúsnak tartott észak-németországi uborka, paradicsom és saláta termesztői fellázadnak  a hatóságok ellen.