Megérkezett a zágrábi börtönbe a korrupcióval vádolt volt horvát kormányfő

Vágólapra másolva!
Élő adásban közvetítette az egyik horvát televízió, ahogy Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnök megérkezik a zágrábi börtönbe. A hétfőn kiadott, korrupcióval vádolt politikust szigorú biztonsági kíséret mellett szállították haza Ausztriából.
Vágólapra másolva!

Megérkezett a zágrábi Remetinec börtönbe a hazájában korrupcióval vádolt Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök, akit Ausztria néhány órával korábban kiadott Horvátországnak - jelentették tudósítók a helyszínről.

Sanadert szigorú biztonsági kísérettel szállították a salzburgi börtönből a zágrábiba. A Nova horvát tévé élőben közvetítette a konvoj érkezését, de magát a volt kormányfőt nem lehetett látni, mert elsötétített üvegű, zárt teherautóban utazott.

A volt kormányfő korábban tiltakozott az ellen, hogy Horvátországban állítsák bíróság elé. Június 20-án azonban váratlanul visszavonta ezt a beadványát, és helyette gyorsított kiadatási eljárást kért.

Sanadert, aki 2003-tól 2009 közepéig állt a horvát kormány élén, tavaly decemberben Salzburg közelében vette őrizetbe az osztrák rendőrség egy Horvátországban kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján. A horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy milliós nagyságrendben sikkasztott el pénzt az államtól maga és a pártja számára. Sanader tagadja az ellene felhozott vádakat.

Ausztriában szintén vizsgálat folyik ellene a szövevényes Hypo Bank-botrány miatt. A csőd szélére került Hypo-Alpe-Adria pénzintézet működésének átvilágítása során merült fel a korrupcióellenes ügyészség részéről a gyanú, hogy Sanader 1995-ben külügyminiszter-helyettesként félmillió eurónak megfelelő összegű jutalékot kaphatott törvényellenesen azért, hogy közvetítésével Horvátország tízmillió euró értékben hitelt vett fel a banktól.