Megbukott a szlovák kormányfő elleni bizalmatlansági indítvány

Vágólapra másolva!
A jelen levő képviselők kevesebb mint fele támogatta az Iveta Radicová elmozdítására irányuló ellenzéki kísérletet, így helyén marad a szlovák kormányfő. A bizalmatlansági indítványt Radicová közvetlen munkatársainak állítólagos korrupciós ügyeivel indokolta Robert Fico korábbi miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Továbbra is Iveta Radicová marad a szlovák miniszterelnök, miután a pozsonyi parlament szerda reggeli szavazásán megbukott az ellenzék ellene benyújtott bizalmatlansági indítványa. A jelen lévő 147 képviselő közül 69-en támogatták Radicová leváltását.

Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) ellenzéki párt múlt héten nyújtotta be bizalmatlansági indítványát a kormányfő ellen. Robert Fico, a Smer elnöke, volt kormányfő a bizalmatlansági indítványt azzal indokolta, hogy Radicová közvetlen munkatársai a kormányhivatalban korrupciós ügybe keveredtek, és a miniszterelnök igyekezett elkendőzni pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) korrupciós ügyeit. Radicová "erkölcsileg teljesen csődöt mondott, s nincs joga a miniszterelnöki tisztség betöltésére" - mondta Fico újságíróknak, miután Richard Sulík házelnöknek átadta a Smer képviselői által aláírt beadványt. A Smer kezdeményezéséhez a szintén ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is csatlakozott.

Fico parlamenti beszédében kijelentette: kormányzása alatt Szlovákia az Európai Unió leggyorsabban fejlődő, s egyik legkevésbé eladósodott országa volt, míg ma egyre nagyobb gazdasági és szociális gondokkal küzd.