Befejezte világ körüli útját a tizenhat éves Laura Dekker

Laura Dekker, 16 éves holland vitorlázó  a legfiatalabb személy, aki vitorlással egyedül megkerülte a földet
Vágólapra másolva!
Egy év alatt, tizenhetedik születésnapja előtt kerülte meg a földet Laura Dekker. A kamasz vitorlás ezzel rekordot döntött, így jelenleg ő a világ legfiatalabb magányos hajósa. A Guinness-rekordok könyvébe azonban nem kerülhet be, mert az 2009 óta nem tartja nyilván a kiskorúak által felállított rekordokat.
Vágólapra másolva!

Befejezte világ körüli útját Laura Dekker holland kamaszlány, a világ legfiatalabb magányos hajósa. Dekker vitorlása szombaton kötött ki az Antillákon lévő Saint Martin-sziget holland fennhatóság alatti részén, ahonnan szinte pontosan egy évvel ezelőtt, 2011. január 20-án elindult. Útjának utolsó részét 41 nap alatt tette meg, ennyi idő kellett ahhoz, hogy a dél-afrikai Fokvárostól átszelje az Atlanti-óceánt. Összesen 27 ezer tengeri mérföldet (több mint 50 ezer kilométer) tett meg.

A fekete trikót és bézs sortot viselő Laura Dekkert érkezésekor a szülei fogadták, mintegy 400 ember jelentétében. "Voltak pillanatok, amikor azt éreztem, mi az ördögöt csinálok én itt, de soha egyetlen percre sem akartam leállni. Ez volt az álmom, teljesíteni akartam" - nyilatkozta az újságíróknak érkezésekor.

Forrás: MTI/EPA/Jerry Lampen
Forrás: MTI/EPA/Jerry Lampen

A holland lány az igazságszolgáltatás döntése miatt egy ideig kénytelen volt elhalasztani az utazást. Szeptember 16-ig kellett befejeznie a világ körüli utat, hogy megdönthesse az ausztrál Jessica Watson félhivatalos rekordját. Watson 2010 májusában, 17. születésnapja előtt három nappal fejezte be világ körüli útját, amelyet megállás és segítség nélkül hajtott végre.

Watsonhoz hasonlóan Dekkernek sem lesz hivatalos, a világ legfiatalabb magányos világ körüli hajósaként elért rekordja, a Guinness Világrekordok ugyanis 2009 óta nem ismeri el a kiskorúak által felállított rekordokat, mert nem akarja veszélyes rekordkísérletekre bátorítani a fiatalokat.