Reformokat akar a kínai kormányfő

Vágólapra másolva!
Kritikus állapotokról és a politikai-gazdasági élet megújításának szükségességéről beszélt a parlament éves ülésszakát lezáró rendezvényen a kínai kormányfő. Ven Csia-pao szerint a kulturális forradalomhoz hasonló tragédiák történhetnek, ha nem kezdik meg sürgősen az átalakulást.
Vágólapra másolva!

A történelmi tragédia elkerülése érdekében politikai reformokra van szükség - mondta Ven Csia-pao kínai miniszterelnök. A brit Guardian online kiadása azt írja: a kormányfő arra figyelmeztetett, hogy egy újabb, a kulturális forradalomhoz hasonló tragédiát kockáztat az ország, ha sürgősen nem kezd neki a a politikai élet megújításának. Ven Csia-pao a a parlament éves ülésszakát lezáró sajtóértekezletén szerdán arról beszélt, hogy mind a gazdasági, mind a politikai területen változásokra van szükség, különösen pártja és az ország vezetésében sürgetőek a reformok.

"Kritikus szakaszba értünk. Sikeres strukturális reformok nélkül lehetetlen intézményesíteni a gazdasági reformokat, és elveszíthetjük azokat az eredményeket, amelyeket eddig elértünk" - fogalmazott a kínai kormányfő. "Ha nem oldjuk meg a kínai társadalomban megjelent új problémákat, újra megtörténhetnek a kulturális forradalomhoz hasonló tragédiák" - tette hozzá. Arra nem utalt, hogy pontosan milyen reformokra gondol, azt azonban hangsúlyozta, hogy "fokozatosnak és rendezettnek" kell lennie a változásnak, és igazodniuk kell a "nemzeti sajátosságokhoz". Azt is hozzátette, hogy nem lesz könnyű, szükség lesz a kínai emberek támogatására, lelkesedésére és kreativitására.

A miniszterelnök a The Washington Post című amerikai lap tudósítójának - a közvetlen választások perspektíváját firtató - kérdésére leszögezte, a falvakban bevezetett közvetlen választások rendjét, az ott élők ehhez való jogát a jövőben is biztosítják. Amennyiben a falvakban a falubizottságok közvetlen választásának gyakorlata sikeres, az azt jelenti, hogy a rendszer a járások és a megyék szintjén is életképes lehet - mondta Ven, aki szerint az embereket a megkezdett út folytatására kell ösztönözni. A kínai demokrácia trendjét semmilyen erővel nem lehet megállítani - tette hozzá.

A társadalmi egyenlőség és igazságosság terén mutatkozó hiányosságokra utalva a miniszterelnök további lankadatlan munkát ígért a hátralevő egy évében, s megállapította: a kormány a kínai alkotmányba követelményként már beépítette az emberi jogok tiszteletben tartását és védelmét.