Háromszor hosszabbították meg a parlamenti választást Iránban

Vágólapra másolva!
A reformpárti ellenzék bojkottálta a parlamenti választást, amelyen 64 százalékos volt a részvételi arány. Eredmény két-három nap múlva.
Vágólapra másolva!

Parlamenti választásokat tartottak pénteken Iránban, a 209 fős törvényhozásban várhatóan továbbra is a hatalmon lévő konzervatívok lesznek többségben.

Az előzetes hivatalos becslések szerint a részvételi arány 64 százalékos volt. A belügyminisztérium szerint eredmény két vagy három nap múlva várható.

A 47 ezer szavazókör reggel nyolctól este hatig tartott volna nyitva, de a belügyminisztérium háromszor meghosszabbította a nyitvatartást azzal az indokkal, hogy nagyon sokan akarnak élni szavazati jogukkal. A szavazóhelyiségek így helyi idő szerint este 11 órakor zártak.

A 48 millió szavazásra jogosultat a hatalom felszólította arra, hogy tömegesen vegyen részt a voksoláson. "Az elmúlt időszakban sok Irán elleni propaganda és nyomásgyakorlás volt. Minél többen szavaznak, annál jobb lesz a jövő, az ország hírneve és biztonsága szempontjából" - mondta a szavazáskor Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője. Mahmúd Ahmadinezsád államfő azért szorgalmazta a szavazást, hogy "erős és népszerű parlamentet" adjanak az országnak.

A reformpárti ellenzék bojkottálta a szavazást a 2009-es elnökválasztás utáni megtorlás ellen tiltakozásul. A választási harc így elsősorban két konzervatív csoport - a legfőbb vezető és az elnök támogatói - között zajlik.