Május végén szavaznak az írek az uniós fiskális paktumról

Vágólapra másolva!
Közvélemény-kutatók szerint Írországban az új költségvetési szerződés támogatói vannak többségben. Várhatóan más tagországban nem rendeznek népszavazást a megállapodásról.
Vágólapra másolva!

Írországban május 31-én tartják a népszavazást az Európai Unió új költségvetési paktumáról - jelentette be Eamon Gilmore miniszterelnök-helyettes az ír parlamentben.

Dublin a múlt hónapban közölte, hogy népszavazást ír ki a tagállami költségvetéseket szigorúbban kordában tartó paktumról, amelyről január 31-én 25 uniós tagország állapodott meg. Csehország és Nagy-Britannia elutasítja a paktumot. Közvélemény-kutatók szerint Írországban a támogatók vannak többségben.

Várhatóan más tagországban nem rendeznek népszavazást a megállapodásról, amelynek értelmében a részt vevő országoknak törvényeik részévé kell tenniük a költségvetési hiány megfékezését. A paktum csak az euróövezet országaira érvényes, és hatályba lépéséhez az szükséges, hogy a 17 tagállam közül 12 ratifikálja azt.

A megállapodást nem ratifikáló országok nem részesülhetnek az újonnan létrehozott Európai Stabilitási Mechanizmus segélyalapjából.

Írországot 2010 novemberében csak az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap közös, 67,5 milliárd eurós hitelcsomagja mentette meg a pénzügyi összeomlástól.

A 2013. január 1-jén életbe lépő szerződés tartalmáról január végén állapodtak meg az európai uniós állam- és kormányfők. A magyar Országgyűlés februárban hagyta jóvá a csatlakozást az uniós fiskális paktumhoz. A megállapodás értelmében a részt vevő országoknak nemzeti törvénykezésük részévé kell tenniük a költségvetési hiány megfékezését.