Tűzriadó miatt állt le egy francia atomreaktor

Vágólapra másolva!
Füstöt észlelt egy francia atomerőmű riasztórendszere, és leállította a reaktort. Az erőművet működtető cég szerint nincs veszély.
Vágólapra másolva!

A BBC beszámolója szerint tíz tűzoltóegység érkezett a Franciaország északi részén található Penly atomerőműhöz, ahol csütörtökön füstöt észleltek. Az EDF energiaszolgáltató társaság szerint a helyszín és környéke a történtek dacára biztonságos, radioaktív szivárgás nem volt, az incidensben senki sem sérült meg. (A La Manche csatornához közeli helyszínt itt találja a google térképén.)

Az AFP az EDF-közleményt idézve arról számolt be, hogy egy tűzriasztó lépett működésbe, az jelzett a tűzoltóságon, a reaktor pedig automatikusan leállt. A cég szerint minden az ilyen esetekre vonatkozó tervek szerint működött, a tűzoltók a helyszínre érkeztek, a nukleáris létesítményeket felügyelő bizottságot és a helyi hatóságokat nyomban értesítették.

A helyiek tájékoztatásáért felelős tanács vezetője szerint igazából csak füst volt, mivel olajhiány miatt egy vízellátásért felelős szivattyú füstölni kezdett, írta a France24 hírtelevízió honlapja. Más források megerősítik, hogy csak a szivattyúval volt gond, ám a FranceInfo rádió két kisebb tűzről is tud.

Az atomerőműben két, egyenként 1300 megawatt teljesítményű, nyomottvizes reaktor van. Az elsőt 1990-ben, a másodikat 1992-ben helyezték üzembe, mind a kettő a Framatome (ma Areva) gyártmánya. Franciaország áramellátásának háromnegyedét atomerőművek biztosítják, de az elnökválasztási kampányban vita van az atomenergia jövőjéről az egy évvel ezelőtt történt fukusimai katasztrófa óta.

Nicolas Sarkozy államfő 2008 júliusában jelentette be, hogy a magas kőolaj- és földgázárak miatt Flamanville után újabb harmadik generációs atomerőmű építését kezdi meg az ország. 2009-ben Penlyt jelölték meg a beruházás helyszíneként, az építkezés 2012-ben indult volna. Az EDF a fukusimai katasztrófa hatására elhalasztotta a beruházással kapcsolatos közmeghallgatásokat. A "fejlett nyomottvizes reaktornak" (EPR) nevezett típus négy, egymástól független hűtőrendszerrel és kétrétegű, összesen 2,6 méter vastag beton védőfallal rendelkezik. Flamanville mellett a finn Olkiluotóban épül még egy ilyen erőmű, az eredetileg tervezett költségek többszörös túllépésével.