Bejutottak a rendőrök a denveri ámokfutó lakásába

Vágólapra másolva!
Sikerült bejutnia a denveri rendőröknek a Batman-premieren lövöldöző ámokfutó aláaknásított lakásába. Végezni azonban még nem végeztek: csak az ajtóra szerelt gyújtószerkezeteket és azokat a botlózsínórokat sikerült eltávolítaniuk, amelyek gránátokat hoztak volna működésbe, de még  további, egymással komplikált kapcsolatba szerkesztett bombák vannak szerteszéjjel.
Vágólapra másolva!

Majdnem egy napnyi próbálkozás és egy kisebb, irányított robbantás után a rendőröknek sikerült bejutniuk a Batman premierjén lövöldöző denveri ámokfutó lakásába - írja a BBC.

A 24 éves James Holmes, aki a péntek hajnali vetítésen 12 nézőt agyonlőtt, 58-at pedig megsebesített, elfogása után árulta el, hogy a lakását is aláaknázta.

Cassidee Carlson, a denveri rendőrség szóvivője szerint még csak az "első fenyegetést" hárították el: az ajtóra szerelt gyújtószerkezeteket és azokat a botlózsínórokat sikerült eltávolítaniuk, amelyek gránátokat hoztak volna működésbe. Az épületben azonban további, egymással komplikált kapcsolatba szerkesztett bombák vannak elhelyezve.

A denveri rendőrség eredetileg fel akarta robbantani Holmes lakását, szombat délután azonban közölte, hogy felrobbantás helyett mégis a helyszínen próbálják meg hatástalanítani azt a bonyolult robbanószerkezet-rendszert, amelyet a lövöldöző helyezett el a lakásában.

A helyszínen lévő rendőrök és FBI-ügynökök kívülről, horgok és létrák segítségével, egy 12 pólusú kamerarendszerrel próbálták feltérképezni, hogy az ámokfutó 3. emeleti lakásában hol helyezkedhetnek el a robbanószerkezetek.

James Holmes, aki a csütörtök éjféli mozipremieren kezdett lövöldözni a Colorado államban található Aurora egyik mozijában, elfogása után árulta el a rendőröknek, hogy a lakásában robbanószert rejtett el. Az NBC amerikai hírtelevízió szerint Holmes a Colorado Orvostudományi Egyetem PhD hallgatója, és két szobatársával élt egy olyan épületben, amely az egyetem diákjainak és a személyzetének van fenntartva (a támadó kilétéről itt olvashat bővebben).

Az aláaknázott lakás a férfi gyilkos tervének része volt, valószínűleg azzal is annyi embert akart megölni, amennyit csak lehetett. Az ámokfutó úgy időzítette a hifijét, hogy az hangos zenét kezdjen játszani az éjszaka közepén. Arra számított, hogy a zajra összecsődül a szomszédság, és kihívják a rendőrséget, amely behatol a lakásba. Ekkor léptek volna működésbe a robbanószerkezetek.