Legyekkel ellepett hullák maradtak a szíriai menekültek után

Szíria, menekült lány a Bashabsha menekülttáborban a jordániai Ramtha városban közel a szíriai határhoz
Vágólapra másolva!
Menekültek tízezrei árasztották el a Szíriával szomszédos országokat azután, hogy az eldurvuló harcok a múlt héten elérték a nagyvárosokat, Damaszkuszt és Aleppót is. A busszal, autóval vagy gyalog menekülő családok lebombázott lakónegyedekről, vallási alapú erőszakról és maguk mögött hagyott pokolról beszélnek, de olyan is akad, aki csak pihenni jön a menekülttábor békéjébe, pár nap után már megy is vissza harcolni.
Vágólapra másolva!

Szünet nélkül durrogó gránátzáporról és szellemvárossá változott kerületekről mesélnek brit és amerikai lapoknak azok a tömegesen menekülő szíriaiak, akik az elmúlt napok eldurvuló harcai miatt hagyták maguk mögött a forrongó országot. Szíriából a hétvégén újabb tízezrek indultak útnak a relatív biztonságot jelentő szomszédos országokba, így a menekültek száma már több százezerre nőtt. Van, aki repülővel, más buszon, autóval vagy gyalog hagyta el Szíriát, beszámolóik pedig első kézből mutatják meg az országban folyó vérontás ellentmondásait.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága, az UNHCR a múlt hét végén azt jelentette, hogy csak Libanonba mintegy 30000 ember menekült két nap alatt, amivel megduplázódhat az országban regisztrált menekültek száma. A már eddig is 140 000 embert befogadó Jordániába szintén újabb ezrek érkeznek folyamatosan, és menekülnek a Szíriában dolgozó irakiak is, akiket a kormány hívott haza a rossz biztonsági helyzet miatt - írja a BBC. Északon, a lázadókat támogató Törökország felé több mint 40 000 ember szökött már át a határon, és miközben a lázadók sorra foglalják el az ország északi, keleti és déli határátkelőit, a menekültek áradata nem áll meg.

Törökország határ menti területein a New York Times beszámolója szerint 9 nagy menekülttábort állítottak fel, ahová civilek, gyermekeikkel menekülő asszonyok és a harcokban szünetet tartó, átmenetileg megpihenő lázadó fegyveresek is érkeznek. Nyugaton, Libanon felé rokonokhoz, ismerősökhöz utazó családok lépik át a határt egymás után, de sokan céltalanul, az életüket mentve menekülnek, és jobb híján a határmenti települések mecsetjeiben húzzák meg magukat - írja a lap.

Forrás: AFP/Safin Hamed
Forrás: AFP/Safin Hamed

Menekülttábor Irakban

"Mindenki elment"

"Néha úgy érzed, hogy a bombák nagyon közel robbannak, néha pedig a távolban durrognak" - mondta a New York Timesnak a libanoni határon egy 19 éves damaszkuszi lány, aki családjával, autón menekült külföldre. Akárcsak a menekültek nagy része, ő is a kormányhű hadsereg brutális bombázásáról és a gránátzápor miatt teljesen kiürült lakónegyedekről számolt be. "Nem tudni, mi történik. Az emberek annyira megrettentek, hogy mindenki eljött. A mi épületünkben minden lakás kiürült" - idézte a menekültet az amerikai lap.

A harcok által sújtott lakónegyedekből azután kezdtek tömegesen menekülni az emberek, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnök megbuktatásáért harcoló felkelők a múlt héten Damaszkuszban, majd a hétvégén az északnyugat-szíriai Aleppóban is támadásokat indítottak a nagyvárosok egyes kerületeiben. A rezsim nehézfegyverekkel, harci helikopterekkel és tankokkal vágott vissza, és lövetni kezdte azokat a kerületeket, amelyekben a felkelők átvették az irányítást. A két városban a kormány - vélhetően a civil áldozatok csökkentése érdekében - figyelmeztetést is kiadott, hogy a lázadó környékeket bombázni fogja. A pusztításhoz hozzájárult, hogy a felkelők gerillacsapatai be-bevonultak egyes kerületekbe, majd a hadsereg bombázásakor taktikai visszavonulót fújtak, és így csak a civil épületek látták kárát a kormány bosszújának.

Hullák, legyek, barikádok

A bombázással visszavett kerületekben a hét végén beengedett külföldi újságírók is megtapasztalhatták a pusztítás nyomait: a szétlőtt utcákon porlepte hullákat és zümmögő légyrajokat lehetett látni, mindenfelé törmelék, kiégett járművek és tankok voltak - írta több brit lap is. Amikor a menekültek hátrahagyták, még lángokban álló, pokoli táj volt a most szellemvárosként kiürült környék: a New York Timesnak a határon égő épületekről, álló barikádokról és percenként durranó ágyúkról meséltek.

Menekülni nem volt rossz ötlet: Damaszkuszban a már pénteken kiürített Midan negyed után újabb, a lázadók által megszállt kerületek ellen indult offenzíva, vasárnap tankok és katonák ostromolták az északi Barzeh kerületet, majd egy másik, Marzeh nevű környéket is. A brit Guardian szerint Damaszkusz háborús övezetté változott, de Aleppóban is komoly utcai harcokat vívtak a hétvégén.

Forrás: AFP/Joseph Eid
Forrás: AFP/Joseph Eid

Menekültek a libanoni határon

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (SOHR) nevű, a felkelőket támogató londoni szervezet szerint a múlt heti vérontással immár több mint 2700 ember halt meg júliusban, a szíriai konfliktus tavaly márciusi kezdete óta pedig 19 000-re emelkedett az áldozatok száma.

Vallási alapú mészárlás

Az országból elmenekülő lakosok beszámolóiból az is kiderül, hogy az etnikailag és vallásilag is megosztott ország polgárháborúja felszínre hozta az efféle ellentéteket is. A BBC arról számolt be, hogy tömegével menekülnek vissza Irakba a síita vallású vendégmunkások Damaszkuszból, de nem a kormány, hanem a többségében szunnita felkelők fenyegetései miatt. "A Szabad Szíriai Hadsereg [a lázadók katonai szervezete - a szerk.] tönkretette az életünket" - mondta egy iraki házaspár, aki busszal menekült az országból. Könnyekkel küszködve mesélték, hogy a szunnita "bandák" vallási alapon kilakoltatták őket a város síita negyedéből: "az utolsó éjjel nem is aludtunk, csak vártuk a hajnalt, hogy elindulhassunk. Az emberek megfogták a gyerekeiket, kocsiba ültek, és eljöttek anélkül, hogy tudnák, hová" - idézte a menekülteket a BBC.

Törökországban és Libanonban közben szunnita menekültek mesélnek hasonló történeket: a török határ túloldalán található Islahiye menekülttábor sátrai között egy családanya arról beszélt a New York Timesnak, hogy kormánykatonák dúlták fel a házát, és ezért menekült el. A 30 éves nő szerint a katonák kollektív büntetésként zaklatták a szunnitákat, mert mindenkiről azt feltételezték, hogy lázadókat rejteget. A szunnita lakosú településeken véletlenszerű bombázások, légi csapások voltak, és az erdőket is felgyújtották, hogy ne tudjanak elrejtőzni a felkelők.

A török táborok menekültjei a lap tapasztalatai alapján biztonságot és nyugalmat találtak az UNHCR sátortáboraiban, de azoknak a szunnitáknak, akik Libanonba menekültek, még nem ért véget a hányattatása. Sokan az út szélén, autójukban töltik az éjszakákat, félnek és össze vannak zavarodva: attól tartanak, hogy véletlenül síita településre tévednek, ahol esetleg meglincselik őket. Egy határ menti szunnita faluban ezért a mecsetet rendezték be menekültközpontnak, és önkéntesek osztanak élelmet az érkezőknek. Persze vannak, akik jobban felkészültek, és egyenest a rokonokhoz mennek, vagy épp azt állítják, hogy csak nyaralni, pihenni mennek pár hétre Libanonba, amíg el nem ül a vihar.

Forrás: AFP/Louai Beshara
Forrás: AFP/Louai Beshara

Kormánykatonák Damaszkuszban

Menekülttáborban pihenő harcosok

A külföldi újságíróknak nyilatkozó menekültek azonban abban szinte mind egyet értenek, hogy innen már nincs visszaút, a rezsim megbukott. A szíriai hadsereg vezetőit likvidáló múlt szerdai merénylet óta a rendszer sokak szerint az összeomlás szélén áll: a benzinhiányról és áramszünetekről beszélő damaszkusziak szerint ha lassan is, de az elnök elveszíti az irányítást. Ennek néhányan örülnek, de egy 30 éves mérnök például azt mondta, hogy véres, hosszú polgárháború következik, amely "el fogja pusztítani az országot".

A török menekülttáborokban pihenő harcosok azonban bizakodóbbak. Szerintük a győzelmüket jelzi, hogy északon a hadsereg már alig merészkedik ki a laktanyákból, járőrök alig vannak, és a lázadók szabadon mozognak mindenfele. A kormányhű csapatok már utánpótlást is csak helikopterek segítségével kapnak, és erődített fészkeikből lövöldöznek, ha tudnak - mondták. A felkelők viszont oda-vissza járnak a török menekülttáborok és a front között: az ENSZ sátortáborában megpihennek, aztán mennek vissza harcolni, amint fegyverhez vagy más szükséges felszereléshez jutnak.

Szíriában rekedt magyarok

Miközben a szíriaiak tömegesen menekülnek az országból, a magyar Külügyminisztérium szerint Szíriában továbbra is 174 magyar állampolgár tartózkodik, akik többszöri kérés ellenére sem hagyták el az országot. A magyar kormány legutóbb július 6-án kérte a magyarokat, hogy ne utazzanak Szíriába, illetve az ott tartózkodókat, hogy azonnal hagyják el az országot. A külügy szerint a damaszkuszi magyar nagykövetség változatlanul ellátja feladatait, a Hír24 ugyanakkor arról számolt be, hogy egy magyar nő és gyereke a harcok által sújtott Aleppóban rekedt, és azt állítja, nem kap segítséget a magyar hatóságoktól. A nő korábban azért utazott ki Szíriába, hogy gyermeke szír állampolgárságú apjának vízumot intézzen Magyarországra, ezt azonban még mindig nem kapta meg.