Etnikai tisztogatással vádolja Izraelt a török miniszterelnök

Vágólapra másolva!
A palesztinok elleni "etnikai tisztogatással" vádolta Recep Tayyip Erdogan török kormányfő kedden Izraelt a gázai övezeti hadművelet miatt.
Vágólapra másolva!

"Izrael fittyet hány a térség békéjére, lábbal tiporja a nemzetközi jogot, és etnikai tisztogatást hajt végre egy nép ellen. Ez az ország apránként elfoglalja a palesztin területeket" - mondta a miniszterelnök pártjának, az iszlamista Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) képviselői előtt.

Erdogan szerint a Gázai övezetből Izraelre rakétákat lövő palesztin csoportok "jogos önvédelmet" gyakorolnak az ártatlan civileket "mészárló" zsidó állam "önkényes és törvénytelen" támadásaival szemben. Úgy véli, "senki sem mondhatja, hogy Izrael az önvédelemhez való jogával él". Azt mondta, Izrael jelenleg a terror szelét fújja a Közel-Keleten".

"Nem hiszek már az ENSZ igazságosságában amíg meg nem oldódik a palesztin kérdés, a szenvedés és a vér a Közel-Kelet szerves része marad" - mondta. Név szerint említve a BT öt állandó tagját, kijelentette: "Ha csak aszerint cselekedhetünk, amit ezek az országok mondanak, akkor végünk van."

Csapatok a határon

Izrael ideiglenesen felfüggeszt minden szárazföldi hadműveleti tervet a Gázai övezetben - közölte kedden egy magas rangú tisztségviselő. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár eközben Kairóban a konfliktusban érintett minden felet azonnali tűzszünetre szólított fel.

A BBC jelentése szerint az izraeli katonák továbbra is a Gázai övezet határán sorakoznak, de izraeli illetékesek szerint addig nem vonulnak be, amíg a tűzszüneti tárgyalások zajlanak. A brit közszolgálati csatorna azt írja, hogy az izraeli haderő az éjjel száz rakétát lőtt ki a Gázai övezetre, alagutakat és rakétakilövőket is támadtak.

Ultimátum

Izrael hétfőn 36 órás ultimátumot adott a Hamász palesztin radikális szervezetnek a megállapodásra a tűzszünet feltételeiről. Az Egyiptomba küldött üzenet szerint, ha ez nem történik meg, akkor kiszélesítik a jelenleg zajló izraeli hadműveletet. Izrael egyelőre hivatalosan nem ismerte el, hogy képviselői Egyiptom közvetítésével közvetett tárgyalásokat folytatnak a palesztinokkal.

Izrael követelései között van a rakétákkal és aknavetőkkel végrehajtott támadások teljes leállítása, valamint egy biztonsági ütközőövezet létrehozása a Gázai övezet határa mentén. Követelik a föld alatti alagutakon keresztül folyó csempészés megszüntetését, a feltételeknek ezt az elemét Kairónak kellene szavatolnia.