Dollármilliókat mosott tisztára az írástudatlan nő

Vágólapra másolva!
Több mint 200 milliárd forintnyi dollár tisztára mosásában vett részt egy hongkongi nő. A 61 éves nő állítása szerint írástudatlan, és ő csak azért utalgatott, mert megkérték rá.
Vágólapra másolva!

Tíz évre ítéltek egy hongkongi nőt, mert a vád szerint 860 millió dollárt, átszámítva több mint 203 milliárd forintot mosott tisztára - írja a brit BBC csatorna online oldala. A 61 éves Lam Mejling közel 40 ezer banki műveletet indított 2002 és 2005 között. Azt mondta, hogy a pénz a szülővárosának egyik gyártulajdonosától érkezett a számlájára, neki pedig az volt a feladata, hogy a pénzt továbbküldje egy kínai gyártulajdonosnak.

A nőt még 2008-ban tartóztatták le, miután nyomozás indult két banknál vitt számlája miatt. A nő azt állította, hogy a korábban a gyerekeire felügyelő bébiszitter, akiből később gyártulajdonos lett, utasította az utalásokra. "A gyerekeimre vigyázott, cserébe én neki dolgoztam" - idézte a helyi média a nő szavait. A saját bevallása szerint írástudatlan nő szolgálataiért havonta átlagosan 4500 hongkongi dollárt , vagyis 135 ezer forintot kapott.

A bíró szerint, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan nem Lam volt a kiötlője a bűncselekménynek, pontosan tudatában volt annak, hogy mit tesz.