Százezres tüntetések Brazíliában

Vágólapra másolva!
Már két hete tüntetnek Brazíliában a szociális problémák, a rendőri erőszak és a korrupció miatt.
Vágólapra másolva!

Mintegy 200 ezren tüntettek hétfőn Brazília nagyvárosaiban. A rossz közszolgáltatások, a rendőri erőszak és a kormányzati korrupció miatt már két hete tiltakoznak az országban.

A felvonulások közlekedési fennakadásokat okoztak több nagyvárosban, köztük Sao Paulóban, Rio de Janeiróban és Belo Horizontéban. Brazíliavárosban fiatalok százai nyomultak fel a parlament tetejére.

A tömegközlekedési díjak emelése miatt kezdődött tiltakozások résztvevői egyebek közt azért is tüntettek, hogy az oktatás és az egészségügy fejlesztésére költsenek - a stadionépítések helyett. Míg a felvonulások többsége hétfőn békés, ünnepi hangulatban zajlott, Rióban a tüntetők egy néhány száz fős csoportja kövekkel és tűzijáték-rakétákkal támadt a rendőri erőkre, felgyújtottak egy parkoló autót, és megrongálták a szövetségi állam parlamentjét.

A magát az épületben elbarikádozó mintegy 80 rendőr könnygázgránátokkal és gumilövedékekkel viszonozta a támadást, és éles tölténnyel a levegőbe leadott lövésekkel tartotta vissza a randalírozókat. A tüntetők többsége azonban országszerte brazil zászlókat lobogtatott, táncolt, és olyan jelszavakat skandált, mint hogy "A nép felébredt", vagy hogy "Bocsánat a kényelmetlenségért, Brazília változóban van".

A Reuters szerint a társadalom közérzete egyre rosszabb a gazdaság lomhasága, a magas infláció és az erőszakos bűncselekmények fellángolása miatt, és az elmúlt évtized stabil gazdasági növekedése után először fordul elő, hogy a brazilok közösen megkérdőjelezik a fennálló rendet.