Snowden újabb leleplezésre készül

2013.07.02. 06:31

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses alkalmazottja - aki elsőként szivárogtatott ki információkat a washingtoni szervek titkos adatmegfigyelési gyakorlatáról - az ecuadori elnökhöz írt levelében azt hangoztatta, hogy továbbra is szabad, és olyan információk nyilvánosságra hozatalára készül, amelyek a közérdeket szolgálják. Közben kiszivárgott, melyik országoktól kérne menedékjogot a férfi. A BBC szerint Oroszországban visszavonta a kérelmet.

Snowden először szólalt meg azóta, hogy több mint egy héttel ezelőtt Moszkvába menekült. Levelében utalt arra, hogy noha leleplezései miatt az Egyesült Államok mindenütt üldözi őt, továbbra is harcolni kíván az igazságért. Azzal vádolta az amerikai kormányt, hogy törvénytelenül olyan cselekedetért üldözi őt és családját, amellyel közérdeket szolgált. 

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség volt alkalmazottja köszönetet mondott az ecuadori elnöknek, amiért segített neki abban, hogy Hongkongból Moszkvába meneküljön. Egy orosz bevándorlásügyi forrás hétfőn közölte, hogy Snowden politikai menedékjogot kért Oroszországtól. A kérelmet Sarah Harrison brit állampolgár nyújtotta be a Seremetyjevói repülőtér konzuli szolgálatához. Harrison a WikiLeaks alkalmazottja, aki elkísérte Snowdent, amikor Hongkongból Moszkvába repült.

A Los Angeles Times című amerikai napilap előzőleg egy orosz külügyi tisztségviselőre hivatkozva azt írta, hogy Snowden egy 15 országot tartalmazó listát adott át orosz diplomatáknak. A dokumentum azokat az államokat tartalmazza, amelyektől a 30 éves férfi menedéket kérne. A WikiLeaks újabb közlése szerint Snowden 21 országtól kért menedékjogot. Ezek között van Ecuador is, amelynek elnöke, Rafael Correa Delgado vasárnap kijelentette, hogy az NSA egykori alkalmazottjának sorsa Oroszország kezében van. A WikiLeaks által közölt listán szereplő országok: Izland, Ecuador, Kuba, Venezuela, Brazília, India, Kína, Németország, Franciaország, Norvégia, Ausztria, Bolívia, Finnország, Olaszország, Írország, Hollandia, Nicaragua, Lengyelország, Oroszország, Spanyolország és Svájc.

A BBC szerint Oroszország bejelentette, hogy Snowden visszavonta a kérelmet az országban, miután a Kreml közölte, milyen feltételeket támaszt.

A WikiLeaks által ismertetett, Edward Snowdennek tulajdonított nyilatkozatban az NSA korábbi alkalmazottja élesen bírálta Barack Obama elnököt és Joe Biden alelnököt, amiért akadályozni próbálják őt abban, hogy menedékhez jusson. Snowden állítása szerint Obama utasította alelnökét, hogy gyakoroljanak nyomást azon országok vezetőire, amelyekhez menedékjogi kérelmet nyújtott be. Azzal vádolta az amerikai kormányt, hogy mindenfajta jogi érv nélkül igyekszik őt megfosztani alapvető jogának, a menedékkérelem jogának gyakorlásától.

A WikiLeaks által ismertetett nyilatkozat július 1-jei keltezésű, és Edward Joseph Snowden aláírással jelent meg.