A Wall Street Journal szerint az NSA nyáron, a Snowden-ügy kirobbanása után nem sokkal abbahagyta más államok vezetőinek lehallgatását.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) nyáron hagyta abba Angela Merkel német kancellár és több más vezető külföldi politikus telefonjának a lehallgatását. Az után vetett véget ennek, hogy a kémprogram létezéséről tudomást szerzett a Fehér Ház – írja hétfőn internetes kiadásában a The Wall Street Journal című amerikai napilap amerikai illetékesekre hivatkozva.

Az újság emlékeztet arra, hogy az amerikai és brit sajtó nyáron rántotta le a leplet a NSA titkos lehallgatási programjáról az ügynökség volt informatikusa, Edward Snowden által kiszivárogtatott információk alapján. A Fehér Ház ezután vizsgálatot indított, amelynek során fény derült arra, hogy az NSA mintegy 35 külföldi vezető politikus telefonbeszélgetéseit figyelte. Miután ez tudomására jutott, a Fehér Ház leállította egyes politikai vezetők, köztük Angela Merkel telefonjának a lehallgatását – írja a Wall Street Journal.

Barack Obama hagyta jóvá a hírszerző tevékenység tágabb értelemben vett "prioritásait", de az NSA szintjén, az elnök tudomása nélkül hozták meg a konkrét döntéseket az ilyesfajta megfigyelésekről, és ez a gyakorlat jelenleg felülvizsgálat alatt van.

A Wall Street Journal megjegyzi, hogy az amerikai kormányzat a nyári leleplezés után nem állította le az összes, külföldi politikai vezetőket érintő lehallgatási programot, mivel egyesek közülük hasznos információkhoz juttatják az Egyesült Államokat. Vasárnapig nem derült fény arra, hogy hány lehallgatásnak vetettek véget, és kik azok a külföldi vezetők, akiket mindmáig figyel az NSA – írja az amerikai napilap.