Ezrek álltak sorfalat Mandela koporsójának

Vágólapra másolva!
Felravatalozták Nelson Mandela koporsóját a dél-afrikai kormány székhelyén, tisztelői napokon át búcsúzhatnak tőle. Az első között hajtott fejet a ravatalnál Bono, Naomi Campbell és Semjén Zsolt. 
Vágólapra másolva!

Szerdán megérkezett a Nelson Mandela koporsóját szállító gyászmenet a pretoriai katonai kórházból a dél-afrikai kormány székhelyére, ahol felravatalozzák a múlt héten elhunyt Nobel-békedíjas politikust, polgárjogi harcost. Helyszíni beszámolók szerint gyászolók ezrei sorakoztak fel azokon a pretoriai utcákon, ahol elhaladt Mandela koporsóját szállító halottaskocsi motoros rendőrök kíséretében. A koporsót a dél-afrikai nemzeti lobogóval fedték le.

Ezrek álltak sorfalat Forrás: AFP/Pedro Ugarte

Sokan már órákkal a gyászmenet elhaladása előtt az utcán várakoztak, hogy tisztelegjenek az elhunyt politikus előtt, aki már életében a faji megkülönböztetés elleni harc jelképévé vált világszerte. Egyesek énekelve búcsúztatták az elhunytat, mások a Mandela iránti szeretetet kifejező plakátokat emeltek a magasba. A gyászszertartás miatt Pretoriában a reggeli óráktól áll a közúti forgalom, és a boltok sem nyitottak ki azokban az utcákban, ahol elhaladt gyászmenet.

Mandelát a dél-afrikai elnökségnek és kormánynak helyet adó pretoriai Union Buildings épületében ravatalozzák fel a nap folyamán. A külföldiek és az ország lakosai három napon keresztül róhatják le kegyeletüket. Ebben az épületben tette le a hivatali esküt Mandela, aki 1994-től 1999-ig volt a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke. Hírügynökségek szerint az épület bejárata már most roskadozik a virágoktól.

Szerdán délben a hírügynökségek azt jelentették, hogy már búcsút vett Mandelától Robert Mugabe zimbabwei elnök, Jacob Zuma dél-afrikai államfő, Frederik Willem de Klerk volt dél-afrikai államfő, az ország utolsó, Mandela előtti fehér elnöke, s többek között olyan hírességek is, mint Bono, az ír U2 rockegyüttes frontembere és Naomi Campbell modell.

Semjén Zsolt Nkosazana Dlamini-Zuma asszonnyal Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

A magyar kormány képviseletében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes utazott ki Dél-Afrikába a gyászszertartásra. Kedden a Daily Mail című angol lapban megjelent lista alapján több magyar újságban megjelent, hogy Semjén nincs is ott a búcsúzáson. Ezt a Miniszterelnöki Hivatal sietve fotóval cáfolta. Szerdán közleményt és újabb képeket is küldtek arról, hogy Semjén Zsolt Magyarország képviseletében szerdán lerótta kegyeletét Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök ravatalánál.

Semjén részt vett azon a találkozón is, amelyen jelen voltak a gyászszertartáson Pretoriában tartózkodó uralkodók, állam- és kormányfők, magas rangú delegációvezetők, valamint meghatározó dél-afrikai politikai, társadalmi személyiségek - írták. Semjén Zsolt beszélgetést folytatott többek között Nkosazana Dlamini-Zuma asszonnyal, az Afrikai Unió Bizottságának elnökével, valamint a Mandela elnökkel együtt béke Nobel-díjas Frederik Willem de Klerk volt államfővel.