Belgiumban legális lehet a gyermekeutanázia

Vágólapra másolva!
A belga parlament ma várhatóan elfogadja azt a törvénymódosítást, amely megszüntet minden korhatárt az eutanáziához való jog esetében, ezzel a világ első olyan országává válhat, ahol a végső stádiumban lévő gyerek betegeknél is élhetnek ezzel a lehetőséggel.
Vágólapra másolva!

Az eutanázia a felnőttek számára 12 éve legális eljárás Belgiumban, ezzel Luxemburg és Hollandia mellett a világ harmadik olyan országa, ahol a "kegyes halál" törvényben szabályozott eljárásnak számít – írja a Guardian. Az életkorhoz kötés eltörléséről hónapok óta heves viták folytak, a törvényhozás felsőházán és a parlament igazságügyi bizottságán azonban már átment a tervezet. A várakozások szerint ma a balközép-liberális, illetve zöldpárti képviselők támogatni fogják a javaslatot, míg a katolikus egyházhoz szorosabb szálakkal kötődő jobbközép honatyák elutasítják.

„Nem arról döntünk, hogy egy gyermek meghaljon, vagy sem. A halál gyorsan jön, ezért szükséges megengedni a gyermeknek, hogy kifejezze, mit gondol az élete végéről, hogyan szeretne távozni az élők sorából” – mondja Daniel Baquelaine képviselő, a javaslat támogatója, egyben orvos. Az előterjesztett törvény szigorú szabályokhoz köti a gyermekeutanáziát. A szöveg szerint a gyereknek orvosi szempontból reménytelen helyzetben, olyan folytonos és elviselhetetlen szenvedésben kell lennie, amely nem csillapítható, és a beteg halálához vezet már rövid távon. A szülőknek is bele kell egyezniük az eljárásba, bár egyelőre nem világos, hogy mit kell tenni, ha a megosztottak a kérdésben. Bár alsó korhatárt a törvény ezentúl nem határoz meg, azt azért előírja, hogy a gyermeknek döntésképes állapotban, és így értelemszerűen a tudatánál is kell lennie a kérés előterjesztésekor. A megfogalmazás alapján viszont az sem egyértelmű, hogy a nagyon kis gyermekek esetében mindezt hogyan lehet majd megállapítani.

A törvényt ellenző 160 tagú orvoscsoport álláspontja szerint a gyakorlatban nincs olyan objektív módszer, amellyel meghatározható, hogy egy gyerek képes-e dönteni a saját sorsa felől, mert nem tudja függetleníteni magát a külső hatásoktól, esetleg tanácsoktól. Az eset erősen megosztotta a belga orvosi, jogi és politikai közösségeket, a közvélemény-kutatások azonban azt mutatták, hogy a többség támogatja ezt a radikális lépést. Míg a javaslat mellett álló orvosok azzal érvelnek, hogy a gyakorlatban csak nagyon kevés tényleges eset várható, az ellenzők szerint ezekre sincs semmi szükség. Az ellenzők szerint még sosem találkoztak ilyen igénnyel, mert a végső stádiumban lévő betegek ellátása ma már annyira fejlett, hogy a fizikai fájdalmat teljes mértékben kontrollálni tudják. Szerintük az eutanázia kiterjesztése elviselhetetlen terhet ró a kezelést végzőkre és a beteg rokonaira is.

A hivatalos adatok szerint 2012-ben összesen 1432 (felnőtt) eutanáziaesetet regisztráltak Belgiumban.