Az ablakokon ugráltak ki a felgyújtott odesszai szakszervezeti házból

Vágólapra másolva!
Kigyulladt Odesszában a szakszervezetek székháza, amelyben az összecsapások után oroszbarát szakadárok kerestek menedéket. A tűznek több tucat halálos áldozata van. Moszkva Kijevet, Washington és Berlin Moszkvát figyelmezteti.
Vágólapra másolva!

Az Unian ukrán hírügynökség jelentése szerint a kijevi hatalommal rokonszenvező néhány száz aktivista a szakszervezetek székháza előtti téren felgyújtotta az oroszbarát szeparatisták sátrait. Utóbbiak itt gyűjtöttek aláírásokat az Ukrajna szövetségi állammá való átalakításáról és az orosz nyelv államnyelvvé nyilvánításáról szóló népszavazás megrendezéséhez.

A szakadárok bemenekültek az épületbe, ahonnan lőfegyverekkel lőttek ki, és kövekkel is dobálták a támadókat. Tűz ütött ki a szakszervezeti székházban is, ahonnan többen az ablakokon kiugrálva menekültek. Az ukrán belügyminiszter első közlése szerint 38 ember halt meg, 30-an füstmérgezésben, 8-an az ablakon kiugrás után. Később más számot adtak, akkor 31 halottról és 50 sebesültről írtak. A földön mozdulatlan testek hevertek, néhányat közülük ukrán zászlóval takartak le.

Jon Williams, az ABC munkatársa osztotta meg Twitter-oldalán:

Az Euromaidan Twitter-oldalán megosztott kép:

A Guardiannek a helyszínről tudósító Howard Amos azt írta, "voltak, akik leestek, miután az ablakpárkányba kapaszkodva az ablakon át próbáltak elmenekülni a tűz elől. A kijevpárti próbáltak köteleket szerezni és állványokat összetákolni, hogy elérjék őket".

A szélsőséges Jobboldali Szektor egyik 20 éves tagja a riporternek azt mondta, hogy a bent lévőknek fegyverük volt, és azzal lövöldöztek. "Leugrottak a tetőről, természetesen meghaltak" - mondta. Egy másik szektoros aktivista elmondta, hogy a céljuk az, hogy teljesen megtisztítsák Odesszát. Szerinte az ellenségük mind "fizetett orosz szeparatisták".

A rohamrendőrök kiérkeztek, de az épületbe nem hatoltak be, csak alakzatban álltak odakint. Howard Amos leírása szerint az az abszurd helyzet alakult ki, hogy a véres és kábult oroszbarát tüntetőket próbálták kimenekíteni az égő épületből, miközben kint a dühös kijevpártiak várták őket. A kimentettek többségét a rendőrség kezére adták át.

Amos beszélt egy anyával és egy apával, akik kimentek körbenézni a helyszínre, és megtalálták 17 éves fiuk holttestét. A fiú kiesett az ablakon. A szülei azt mondták, fiuk nem volt szeparatista.

Howard Amos az Unian hírügynökségtől eltérően úgy hallotta, a harcok azzal kezdődtek, hogy az egységes Ukrajnáért tüntetőkre oroszbarát aktivisták támadtak ütőkkel és légpisztolyokkal. Az összetűző felek alaposan felszerelkeztek sisakokkal, alkalmi páncélzattal, pajzsokkal, láncokkal, baseball-ütőkkel, fémrudakkal. Ezután egy halálos "macska-egér" üldözés indult a város belső részén. 14 éves körülinek kinéző lányok utcaköveket törtek, hogy dobálható méretűre faragják őket.

Egy Twitter-kép, ami állítólag az egyik kiugróról készült:

A szerencsésebbek közül:

Az ukrán hírügynökség szerint az oroszbarát szakadárok a háztetőkről is lövik az ukrán hatalom híveit. A Reuters szerint az utcai összecsapásokban négyen haltak meg eddig.

Az Odessza megyei kormányzó rendkívüli ülésre hívta össze a rendőrségi és ügyészségi vezetőket a pénteki összecsapások miatt. Helyi médiainformációk szerint az odesszai erőszaknak már négy halálos áldozata van.

Közben a reggel indult szlovjanszki akció sem ért véget napnyugtáig. A Kyivpost szerint fegyveresek rátámadtak a városhoz közel eső Andrijivka faluban állomásozó ukrán katonákra. A védelmi minisztérium szerint két ukrán katona meghalt. A hivatalos közlemény szerint a szeparatisták civileket használnak fel pajzsként. Szlovjanszk korábbi eseményeit itt olvashatja.

Barack Obama és Angela Merkel pénteken találkozott Washingtonban. A találkozó után kiadott közleményében Obama az oroszok által jelentősen támogatott paramilitáns csoportoknak nevezte a lázadókat. Azt közölte, hogy az ukrán kormánynak minden joga megvan ahhoz, hogy a területén helyreállítsa a rendet. Obama és Merkel újabb szankciókat helyezett kilátásba, bár Merkel hozzátette, hogy nem szívesen mennének tovább, de megteszik, ha szükséges.

Az orosz külügyminisztérium is kiadott egy közleményt, amelyben az odesszai halálesetekért az ukrán szélsőjobboldalt tették felelőssé. Szerintük a Jobboldali Szektor terrorista kampányt folytat a föderalizáció ellen. (A mérsékelt terv szerint Ukrajna föderális állammá alakulna, így az orosz kisebbség is kielégítő autonómiát kaphatna.) Moszkva felszólította Kijevet "és nyugati támogatóit", hogy fejezze be az erőszakot.

A Washington Post egy alapos infografikát közölt, amely bemutatja az erőviszonyokat Oroszország és Ukrajna között. Ide kattintva tekintheti meg angol nyelven.