Donyeck szellemváros lett az elnökválasztás napjára

Oroszbarát szakadárok szavazóurnákat törnek össze az általuk elfoglalt önkormányzati épület előtt, a kelet-ukrajnai Donyeckben 2014. május 25-én, az ukrán elnökválasztás napján
Donyeck, 2014. május 25. Oroszbarát szakadárok szavazóurnákat törnek össze az általuk elfoglalt önkormányzati épület előtt, a kelet-ukrajnai Donyeckben 2014. május 25-én, az ukrán elnökválasztás napján. (MTI/AP/Vadim Ghirda)
Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően kétarcú elnökválasztás volt Ukrajnában. Míg Kijevben rendben szavazott a lakosság, a keleti régiókban a szeparatista, oroszbarát fegyveresek szinte teljes egészében megakadályozták, hogy a lakosok az urnák elé járulhassanak.
Vágólapra másolva!

Donyeck és Kelet-Ukrajna több meghatározó nagyvárosa szellemvárossá változott a vasárnapi elnökválasztásra. A Reuters beszámolója szerint a néptelen utcákon fegyveres szeparatisták „garantálták”, hogy a szavazóhelyiségek ne nyissanak ki.

A hivatalos ukrán adatok szerint keleten csak a szavazókörök 20 százaléka tudta fogadni a választókat, de a donyecki régióban így körülbelül csak a 3,3 millió választópolgár 16 százalékának volt esélye arra, hogy leadja a voksát. Donyeck városában egyetlen urnához sem lehetett hozzáférni, és az emberek többsége még az utcára is félt kimenni. Az európai megfigyelőket már korábban visszahívták a környékről, a saját biztonságuk érdekében.

Oroszbarát szakadárok szavazóurnákat törnek össze az általuk elfoglalt önkormányzati épület előtt Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda

A Krím félszigettel együtt az elnökválasztáson így eleve részt sem vehetett a szavazóképes állampolgárok 15 százaléka, ami alkalmat adhat Vlagyimir Putyin orosz államfőnek ahhoz, hogy ne ismerje el az eredményt – annak ellenére is, hogy előzetesen erről biztosította a nemzetközi közvéleményt.

Az ukrán szavazóhelyiségek este nyolcig mintegy 36,5 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak, a szavazólapokon 18 jelölt neve szerepel. Ha egy jelölt megszerzi a szavazatok több mint felét, akkor nem lesz második forduló. Az előrejelzések szerint Petro Porosenkónak, a csokigyáros milliomos vállalkozónak jó esélye van arra, hogy az első fordulóban megnyerje a választást, a felmérések szerint ugyanis jelentős fölénnyel vezet az indulók között. Ha egy jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, akkor június 15-én második fordulót rendeznek.

A választás hátteréről itt olvashat részletesen