Fico: elképzelhetetlen az idegen katonai jelenlét Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Gyakorlatozni viszont mehetnének.
Vágólapra másolva!

Elképzelhetetlen, hogy idegen katonák állomásozzanak Szlovákia területén, mondta a szerdai kormányülés után Robert Fico. A szlovák kormányfő Barack Obama amerikai elnök kedden Varsóban mondott szavaira reagált: az amerikai elnök szerint az USA azt tervezi, hogy növeli katonai jelenlétét Európában, több katonát vezényelve a térségbe.

"Nem tudom elképzelni, hogy rakétaelhárító bázisok lennének itt, amelyeket külföldi katonák felügyelnének", mondta Fico, és hozzátette: saját nevében beszél, ez a "személyes elvi nézete." Egyébként Fico szerint Szlovákia felé eddig nem érkezett ilyen kérés.

"Szlovákiának már vannak történelmi tapasztalatai az idegen katonák jelenlétével, emlékezzünk csak az 1968-as invázióra, ezért ez a téma számunkra rendkívül érzékeny", mondta a szlovák miniszterelnök. Szerinte a NATO- tagállam Szlovákia teljesíteni kívánja a tagságból adódó kötelezettségeit, ezért az együttműködésnek azt a formáját például elképzelhetőnek tartja, hogy gyakorlóterületeit rendelkezésére bocsássa más országok katonáinak gyakorlatoztatás céljából.