Megúszta a börtönt a cigányirtással poénkodó politikus

Vágólapra másolva!
Egy francia politikus szerint "Hitler nem ölt meg elég cigányt". Beszólásáért pénzbüntetést kapott, de polgármesteri tisztségét megtarthatja.
Vágólapra másolva!

Az Independent című brit lap beszámolója szerint Gilles Bourdouleix a Nyugat-Franciaországban fekvő Maine-et-Loire megyében lévő Cholet település polgármesterét háromezer euró, vagyis mintegy 915 ezer forintnak megfelelő bírság megfizetésére kötelezte a bíróság, noha akár egy éves szabadságvesztést is kiróhatott volna rá.

Az 53 éves Bourdouleix-ról ugyanis az internetre került egy olyan videofelvétel, amelyet akkor készítettek, amikor a polgármester egy roma közösség tagjait kérte számon, mert azok nem megengedett helyen, egy közeli mezőn parkoltak autóikkal. A polgármester a vita hevében megjegyezte, hogy "Hitler talán nem ölt meg közülük eleget".

A beszólásról készült videó széles körben elterjedt a francia interneten, az ügyből így komoly botrány keveredett. Hivatalosan emberiség elleni bűntett támogatásáért emeltek ellene vádat. A politikusra a vád eredetileg fél év letöltendő börtönbüntetést kért, de ezt a bíróság végül nem ítélte meg. A háromezer eurós pénzbírságon felül Bourdouleix-nak 600 eurós büntetést kell fizetnie azért is, mert inzultálta a szavait videóra rögzítő újságírót is.

A polgármesternek ugyan a botrány miatt ki kellett lépnie a Demokraták és Függetlenek Uniójából (UDI), ám polgármesteri tisztségében tovább dolgozhat.