Megúszta a börtönt a cigányirtással poénkodó politikus

2014.01.24. 21:52

Egy francia politikus szerint "Hitler nem ölt meg elég cigányt". Beszólásáért pénzbüntetést kapott, de polgármesteri tisztségét megtarthatja.

Az Independent című brit lap beszámolója szerint Gilles Bourdouleix a Nyugat-Franciaországban fekvő Maine-et-Loire megyében lévő Cholet település polgármesterét háromezer euró, vagyis mintegy 915 ezer forintnak megfelelő bírság megfizetésére kötelezte a bíróság, noha akár egy éves szabadságvesztést is kiróhatott volna rá.

Az 53 éves Bourdouleix-ról ugyanis az internetre került egy olyan videofelvétel, amelyet akkor készítettek, amikor a polgármester egy roma közösség tagjait kérte számon, mert azok nem megengedett helyen, egy közeli mezőn parkoltak autóikkal. A polgármester a vita hevében megjegyezte, hogy "Hitler talán nem ölt meg közülük eleget".

A beszólásról készült videó széles körben elterjedt a francia interneten, az ügyből így komoly botrány keveredett. Hivatalosan emberiség elleni bűntett támogatásáért emeltek ellene vádat. A politikusra a vád eredetileg fél év letöltendő börtönbüntetést kért, de ezt a bíróság végül nem ítélte meg. A háromezer eurós pénzbírságon felül Bourdouleix-nak 600 eurós büntetést kell fizetnie azért is, mert inzultálta a szavait videóra rögzítő újságírót is.

A polgármesternek ugyan a botrány miatt ki kellett lépnie a Demokraták és Függetlenek Uniójából (UDI), ám polgármesteri tisztségében tovább dolgozhat.