Luhanszk megye kikiáltotta a függetlenségét

Vágólapra másolva!
A szintén kelet-ukrán Donyeck vezetője pedig behívta az oroszokat.
Vágólapra másolva!

A "luhanszki népköztársaság" (a kelet-ukrajnai Luhanszk megye), amelynek lakói a vasárnapi "népszavazáson" támogatták a megye önállóságát, kinyilvánította Ukrajnától való függetlenségét - jelentette be hétfőn egy nagygyűlésen Luhanszkban Valerij Bolotov önjelölt "népi kormányzó". "A kijevi junta önkényétől és véres diktatúrájától, a fasizmustól és nacionalizmustól független saját utat választottunk, a szabadság, a törvény diadalának útját" - mondta Bolotov a Ria Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint.

Előzőleg a "donyecki népköztársaság" is kinyilvánította függetlenségét a vasárnapi referendumra hivatkozva, és Denisz Pusilin, a "népköztársaság" önjelölt társelnöke azzal a kéréssel fordult az orosz vezetőkhez, hogy vegyék fontolóra Donyeck megye beolvasztását Oroszországba.

Pusilin "a nép akaratára" és a "történelmi igazságra" hivatkozott a kérés alátámasztásául. "A donyecki nép mindig az orosz világ része volt. Számunkra Oroszország történelme a mi történelmünk" – tette hozzá. A politikus azt is közölte egy donyecki sajtótájékoztatón, hogy május 25-én nem engedik megrendezni az ukrajnai elnökválasztást a területükön, és nem terveznek népszavazást a jövő héten az Oroszországhoz való csatlakozásról.

Az orosz külügyminisztérium hétfői közleményében azt írta, a donyecki és a luhanszki népszavazások eredményeinek a megvalósítását a Kijev, Donyeck és Luhanszk közötti párbeszéd keretében kell megvalósítani. A dokumentum szerint Moszkva valódi lépéseket, nem pedig általános nyilatkozatokat vár a kijevi hatóságoktól, és azt veti a jelenlegi ukrán vezetés szemére, hogy "bűnös módon továbbra is elzárkózik a párbeszédtől saját népével".