Van, amit eltérően látunk, mint Lengyelország

Áder János Lengyelország Katowice
Vágólapra másolva!
Továbbra is eltérően ítéli meg Magyarország és Lengyelország, hogy mennyire eredményesek az Oroszországgal szemben Ukrajna miatt bevezetett szankciók. Ez derült ki a köztársasági elnök katowicei látogatásán. Áder János és Bronislaw Komorowski azonban a magyar–lengyel barátság napját jött ünnepelni a déllengyel bányászvárosba, ezért azt is megtudtuk, hogy másban viszont egyetértünk.
Vágólapra másolva!

„Van véleménykülönbség Magyarország és Lengyelország között Ukrajna kapcsán, az Oroszországgal szembeni szankciók eredményessége miatt, de erről már hónapok óta tudni lehet“ – ezt mondta az Origónak a köztársasági elnök a lengyelországi Katowicében, miután – a magyar–lengyel barátság napjának előestéjén – a sziléziai vajdaság székhelyén megbeszélést folytatott lengyel kollégájával, Bronislaw Komorowskival.

Áder Jánost és feleségét katonai tiszteletadással fogadták Katowicében Forrás: Vörös Szabolcs - Origo

Áder János kérdésünkre azt is elmondta, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök varsói útján tapasztalt surlódások közül más nem volt napirenden, a magyar–orosz kapcsolatokról például csak az ukrán válság tárgyalásakor esett szó.

Okafogyott aggodalmak

Az államfő azt is megjegyezte, hogy a két ország közötti nézeteltérés kérdése „akadémikussá“ vált, miután hazánk a Moszkvával szembeni összes büntetőintézkedést megszavazta és végrehajtotta. „A kérdés az, hogy mi lesz az EU következő lépése, ez viszont attól függ, mi történik Ukrajnában, betartják-e a felek a második minkszki megállapodást.

, és nem csak a békéről, hanem utána az ukrán gazdaság talpra állításáról is értelmes beszélgetést tudunk folytatni, hiszen Ukrajna bajban van. Jó lenne, ha már itt tartanánk“ – tette hozzá Áder János, aki szerint

Csak a szokásos téma, meg egy aktuális

A lengyel kollégájával folytatott kétoldalú megbeszélésen a fentieken túl szóba került még az energiabiztonság kérdése, az olaj- és gázszállítás diverzifikációja, illetve – a második világháború befejezésének 70. évfordulója miatt – az emlékezés fontossága. „Fontos, hogy még egyszer ilyen ne fordulhasson elő“ – fogalmazott az államfő a megbeszélés után magyar újságíróknak.

Áder János és Bronislaw Komorowski Forrás: Vörös Szabolcs - Origo

Moszkva vagy Gdansk?

Kérdésre válaszolva azt is megjegyezte, hogy Bronislaw Komorowski „egy mondattal megemlítette“ a május 8-án Gdanskban rendezendő megemlékezést. Az esemény pikantériája, hogy ez lehetne a lengyel államfő választási kampányzárója, május 10-én ugyanis elnökválasztást rendeznek Lengyelországban. Aligha kétséges, hogy a favoritnak számító Komorowski a május 9-i moszkvai győzelmi parádé protesteseményének szánja a gdanskit, így külön érdekesség lesz, hogy az uniós fontosságok melyik eseményre utaznak el. Áder János egyelőre nem döntötte el, noha mindkettőre meghívták.