Szexszel hosszabb ideig fertőzhet az ebola, mint hitték

ebola liberia
TOPSHOTS A Liberian worker reacts as he dismantles shelters in an Ebola treatment center closed by the charity Medecins Sans Frontiers (MSF - Doctors without Borders) in the Paynes Ville neighbourhood in Monrovia on March 25, 2015. A Liberian woman who last week became the country's first Ebola patient in more than one month has not passed on the infection to anyone else, a senior official said on March 25. AFP PHOTO / ZOOM DOSSO
Vágólapra másolva!
Öt hónappal a megbetegedése után fertőzhette meg a partnerét szex közben ebolával egy nyugat-afrikai férfi.
Vágólapra másolva!

A kutatók eddig úgy vélték, hogy a vírus mintegy három hónapig marad életképes a spermában, de ezek szerint tévedtek. Ezért azt tanácsolják a betegséget túlélő férfiaknak, hogy végérvényesen szokjanak le a védekezés nélküli szexről.

„Válogat” a vírus

Az ABC News beszámolója szerint egy 44 éves libériai nő halt meg márciusban, egy héttel az után, hogy szexuális kapcsolata volt egy 46 éves férfival, akit szeptemberben kezeltek ebolás tünetekkel. Egy másik nő viszont, akinek szintén akkortájt volt viszonya a férfivel, a vírusteszten negatívnak bizonyult.

Az ebola a fertőzött testnedveivel – vér, vizelet, nyál, izzadság és sperma – való közvetlen érintkezés útján terjed. A gyógyulás után viszont már csak a sperma lehet fertőző.

Lassan bezárnak az ebolaközpontok Forrás: AFP/Zoom Dosso

Eddig is gyanús volt

Libérián kívül Guineából és Sierra Leonéból is jelentettek hasonló eseteket, de ott nem bizonyosodott be, hogy szex útján fertőződtek meg a betegek.

Kristen Nordlund, az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ szóvivője elmondta, hogy tíznél is kevesebb ilyen eset volt, és nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy a betegek kizárólag szexuális úton fertőződhettek meg.

Mindenesetre Guineában, a kórházból való távozáskor minden gyógyult beteg kap egy csomagot, amelyben óvszer is van.

A járványnak még nincs teljesen vége Forrás: (c) John Moore / Getty Images, United States, Shortlist, Current Affairs, Professional Competition, 2015 Sony World Photography Awards