Ciprasz letette a miniszterelnöki esküt

Aléxisz Cíprasz ciprasz tspiras
Greek Prime Minister Alexis Tsipras smiles as he meets with the President of the Greek Republic to announce his resignation at the Presidental Palace in Athens on August 20, 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras announced his resignation and called for snap elections on August 20, as he went on the offensive to defend the country's massive bailout after it triggered a rebellion within his own party. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
Vágólapra másolva!
Letette a miniszterelnöki esküt Alekszisz Ciprasz, az előző napi görögországi választásokon győzedelmeskedő baloldali Sziriza párt elnöke, aki a várakozások szerint akár már kedden megalakíthatja új kormányát.
Vágólapra másolva!

A 41 éves Ciprasz augusztusban mondott le a miniszterelnöki tisztségről, miután a Sziriza balszárnya élesen kikelt az újabb görög mentőcsomag megkötése ellen. A baloldali politikus először idén januárban jutott hatalomra, a Görögországnak nyújtott pénzügyi segély feltételeinek újratárgyalását és a hitelezők által előírt megszorító intézkedések eltörlését ígérve.

Az eddig kormányzó baloldali Sziriza párt támogatói ünnepelnek Athénban, miután pártjuk győzött az előre hozott görög parlamenti választásokon. Forrás: MTI/AP/Lefterisz Pitarakisz

A vasárnapi voksolást a Sziriza a Ciprasz-kormány ért bal- és jobboldali bírálatok ellenére a voksok 35,5 százalékát megszerezve megnyerte, és - a győztesnek járó kompenzációval együtt -

145 helyet szerzett a 300 tagú athéni törvényhozásban.

Ciprasz ismét a jobboldali-nacionalista Független Görögök (ANEL) párttal fog koalícióra lépni, amely a szavazatok 3,7 százalékát szerezte meg; a két pártnak együtt szűk többsége, 155 képviselője lesz.

Bár a voksolás előtti közvélemény-kutatások szoros versenyt valószínűsítettek, a legnagyobb ellenzéki erő, a konzervatív Új Demokrácia végül csak a voksok 28,1 százalékát szerezte meg. A harmadik legerősebb parlamenti párt a szélsőjobboldali Arany Hajnal lett, amely 7 százalékot kapott. A választási részvétel 56,5 százalék volt, szemben a januári 63,6 százalékkal.

Alexis Ciprasz görög miniszterelnök Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A parlament első ülésére október elsején kerül sor, de Ciprasz az ERT1 görög közszolgálati televízió jelentése szerint

már kedden bejelentheti új kormányát.

Görögország a hat éve tartó adósságválság alatt már négyszer váltott kormányt, miközben a GDP ötödével csökkent, a munkanélküliség pedig 25 százalékra nőtt.