Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Tárgyalna az Aszad-kormánnyal a spanyol külügyminiszter

José Manuel García-Margallo
Spanish Foreign minister Jose Manuel Garcia-Margallo looks on during a Foreign Affairs meeting at the European Union headquarters in Brussels on July 20, 2015. European foreign ministers meet to discuss the Iran nuclear deal, unrest in Libya and Tunisia and the deadlocked Middle East peace process. AFP PHOTO/JOHN THYS
Vágólapra másolva!
Mielőbbi tárgyalásokat sürget a spanyol külügyminiszter az Aszad kormánnyal a polgárháború befejezéséről. A spanyolok részt vennének egy Iszlám elleni katonai akcióban is. 
Vágólapra másolva!

Mielőbbi tárgyalásokat sürgetett Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányával a spanyol külügyminiszter kedden a szíriai belháború felszámolása érdekében.

José Manuel García-Margallo a Cadena Ser nevű rádióadónak adott interjúban beszélt arról, hogy

A spanyol politikus szerint először is a tűzszünetről kell megállapodni, kezdve Aleppó térségével, hogy a humanitárius segélyek eljuthassanak a szír lakossághoz. Ezután lehet foglalkozni a Szíriában szükséges demokratikus átmenettel - tette hozzá.

Jose Manuel Garcia-Margallotárgyalna az Aszad kormánnyal Forrás: AFP/John Thys

Beszélt arról, hogy Spanyolország is kész részt venni az Iszlám Állam terrorszervezettel szembeni katonai fellépésben Szíriában, ami szerinte ebben az esetben szükséges is, de kizárólag nemzetközi felhatalmazással, az ENSZ Biztonsági Tanácsának, a NATO-nak vagy az Európai Uniónak a döntése alapján.

Azzal kapcsolatban, hogy Spanyolország hány szíriai menekültet fogadna be, a miniszter egyelőre nem mondott számokat.

Megjegyezte, hogy az a költségvetéstől függ, mert biztosnak kell lenni abban, hogy amikor megérkeznek ezek az emberek, mindegyikük számára tudnak szállást és élelmet biztosítani. Hozzátette, hogy a lehetőségekhez mérten a lehető legtöbb menekültet fogják befogadni.

Eddig 2700 szírt fogadtak be

A spanyol kormány által létrehozott tárcaközi bizottság kedden tárgyal az ország autonóm közösségeivel és a szakmai szervezetekkel arról, hogy milyen lehetőségeik vannak a segítségnyújtásra.

A kormányhoz közeli források szerint addig nem közölnek számokat, amíg azokat nem egyeztették Brüsszellel.

A spanyol sajtóban megjelent információk szerint az unió további 15 ezer menekült befogadását fogja kérni a dél-európai országtól.

Spanyolország eddig 2700 szír befogadását vállalta, de a rendkívüli válságra való tekintettel jelezték, hogy készek növelni ezt a számot.

A barcelonai városvezetés kezdeményezésére a múlt héten megalakult a menekülteket befogadó városok hálózata, amelyhez egyre több önkormányzat csatlakozik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről