Rakétazáporral fenyegeti Izraelt a Hezbollah

Vágólapra másolva!
Bosszút esküdött a Hezbollah egyik katonai parancsnokának a fiáért, aki életét vesztette a Golán-fennsíkon végrehajtott izraeli légicsapásban. A libanoni hadsereg és az ENSZ kéksapkásai megerősítették az őrjárataikat a libanoni-izraeli határon.
Vágólapra másolva!

Teherán megerősítette, hogy hat iráni katona és a Hezbollah libanoni síita szervezet hat fegyverese halt meg egy izraeli légicsapásban Szíria területén. Az áldozatok között van az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornoka, valamint Imád Mugníjének, a Hezbollah 2008-ban meggyilkolt volt katonai parancsnokának a fia.

A tábornok a gárda honlapja szerint „létfontosságú tanácsokat” adott a szíriai hadseregnek a szélsőségesek elleni harcban.

A külügyminiszter terrortámadásról beszél

Mohammad Allahdadi tábornok és a társai helyi sajtóbeszámolók szerint úton voltak Libanonból Szíriába, amikor megtámadta a konvojukat egy izraeli helikopter – számolt be az rt.com.

Szíria lázadók nyilvánosságra hoztak egy videót, amelyik állítólag a helyszínt mutatja a támadás után a Jerusalem Post szerint.

Mohammad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter élesen elítélte és terrorcseleménynek nevezte a támadást, a Hezbollah pedig bosszút esküdött Dzsihád Mugníje haláláért.

Rakéták fognak záporozni

A szervezethez közelálló, neve elhallgatását kérő forrás azt mondta a libanoni Al-Szarif című napilapnak, hogy még nem döntöttek arról, mivel torolják meg Mugdíje meggyilkolását, az Al-Akbár című lap azonban arról számolt be, hogy a Hezbollah „4-5000 rakétát fog kilőni Izraelre, naponta több száz célpontot pusztítva el”. Elemzők mindazonáltal nem tartanak a háború kiszélesedésétől.

Megerősített őrjáratok

Az Albawa közel-keleti hírportál beszámolója szerint a libanoni hadsereg és az ENSZ békefenntartói megerősítették az őrjáratokat az izraeli-libanoni határszakaszon hétfőn.

A határ izraeli oldalán a Hezbollah válaszcsapásától tartva alig merészkedtek ki az emberek az utcákra, ahol izraeli katonák járőröznek. A libanoni oldalon viszont a rendes kerékvágásban folyik az élet.