A migránsokon veszekednek az osztrák taxisok

Migrants try to take a taxi after crossing the Hungarian-Austrian in Nickelsdorf on September 14, 2015. AFP PHOTO / VLADIMIR SIMICEK
Szabott áron fuvaroznak
Vágólapra másolva!
"Taxisháború" tört ki a Sentilj-Spielfeld szlovén-osztrák határátkelő osztrák oldalán a stájerországi és a bécsi taxisok között, ugyanis előbbiek szerint a fővárosiak nem jogosultak a menekültek fuvarozására a szlovén határtól.
Vágólapra másolva!

A hatóságok úgy tettek igazságot az ellenérdekelt felek között, hogy valamennyi taxist elzavarták a határállomásról, így most a fuvarozók - csaknem száz kocsival - a határtól távolabb "vadásznak" kuncsaftokra. Eközben tettlegességig fajult a dolog, dulakodásra is sor került. A stájer taxisok elmondták, hogy korábban a hatóságok hívták a határra őket, mert nagy volt az igény a szolgáltatásra, és különben sem győzték elszállítani a határról az embereket.

Szabott áron fuvaroznak Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Hatósági árat szabtak

Ezzel egy időben hatósági árat is szabtak a rendőrök: egy bécsi fuvar árát, az utasok számától függetlenül 420 euróban, egy salzburgiét pedig 550 euróban határozták meg. Ezt úgy tartatták be a hatóságok, hogy

a menekültek a rendőrnek fizettek a megbeszélt fuvarért,

és ő adta oda a pénzt a taxisoknak. Ugyanakkor a határtól távolabb garázdálkodnak taxis hiénák, akik a hatósági árnál jóval több pénzt kérnek a menekültektől - mondták el.

Megjelentek a bécsiek

A stájer taxisok szerint azt is megszabták, hogy csak Stájerországban működő taxi szállíthatja a menekülteket, ám a bécsiek megjelenésével most ők kiszorultak az üzletből. A taxisok továbbra is kitartanak, mert azt remélik, hogy a hatóságok feloldják a zárlatot.

Rendben várakoznak

Eközben nyoma sincs az elmúlt napok káoszának a Sentilj-Spielfeld határátkelőnél. Olajozottan zajlik a menekülttranszportok átzsilipelése Ausztriába. Az osztrák oldalon felállított kordonok között türelmesen várakoznak arra a migránsok, hogy buszra szállhassanak és elinduljanak az osztrák nagyvárosokban kialakított befogadóállomások felé. A buszok is ingajáratban közlekednek. A rendszer annak ellenére zavartalannak tűnik, hogy egyre többen érkeznek a migránsok a szlovén oldalon, Sentiljben található táborba, és több ezren várják ott, hogy továbbindulhassanak.