Kim Dzsongun sem vesz részt a moszkvai parádén

Kim Dzsong Un
Kim Dzsongun a halfeldolgozóban
Vágólapra másolva!
A Kreml jelentette be, hogy a tervekkel ellentétben nem vesz részt a május 9-ei győzelmi napi ünnepségeken az észak-koreai vezető. Kim Dzsongun a belpolitikai kérdések miatt marad inkább Phenjanban.
Vágólapra másolva!

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője jelentette be újságírók előtt az észak-koreai diktátor távolmaradását a II. világháború végének 70. évfordulós megemlékezéseiről.

Ez lett volna az első útja

Az Itar-TASZSZ jelentése szerint arról nem beszélt, hogy pótolják-e majd az elhalasztott látogatást, mikor terveznek találkozót Kim és az orosz államfő között. Csupán annyit mondott, hogy ezzel kapcsolatban nincsenek végleges tervek.

A Business Insider Australia internetes oldala emlékeztetett arra, hogy ez lett volna Kim Dzsongun első külföldi látogatása 2011 óta, amikor az apja halála után átvette a hatalmat.

Kim Dzsongun az utolsó pillanatban döntött Forrás: MTI/EPA/KCNA

Hirtelen döntött

Múlt héten Jurij Usakov, Putyin tanácsadója még azt mondta, hogy észak-koreai diplomaták megerősítették: Kim elutazik Moszkvába, és alig várja, hogy találkozzon az orosz elnökkel.

Peszkov egyértelműen elutasította sajtótájékoztatóján azokat a feltételezéseket, hogy Kim azért marad távol az ünnepségtől, mert több országból is figyelmeztették, hogy nem lenne kívánatos a jelenléte.

Az ukrajnai válság miatt több nyugati állam vezetője, köztük Áder János köztársasági elnök is távol marad a parádétól.

A katonai parádén vadonatúj fegyverrendszereket, például az Armata T-14-es tankot is láthatják majd az érdeklődők Forrás: --

Harmincan ott lesznek

Peszkov beszámolt arról is, hogy 30 állami vezető már megerősítette a részvételét a megemlékezésen.

Köztük van az azeri, az örmény, a fehérorosz, a kazah, a kirgiz, a tádzsik, az abház, a dél-oszétiai, a kínai, a kubai, az indiai, a dél-afrikai, a bosznia-hercegovinai elnök, a boszniai Szerb Köztársaság vezetője, a venezuelai, a vietnami, a zimbabwei, a macedón és a mongol államfő, valamint Ciprus, Palesztina, Szerbia, Szlovákia és a Cseh Köztársaság vezetői; a német kancellár, valamint az ENSZ és az UNESCO vezetője.

Szoros programja miatt azonban nem mindegyikük lesz ott a parádén. Peszkov név szerint kiemelte közülük Angela Merkelt, Robert Ficót és Milos Zemant.