Lefejezett holttestet találtak egy francia gázgyárnál

Franciaország gázgyár merénylet
French police secure the entrance of the Air Products company in Saint-Quentin-Fallavier, near Lyon, central eastern France, on June 26, 2015. An attacker carrying an Islamist flag killed one person and injured several others at a gas factory in eastern France, according to a legal source. The suspected attacker entered the factory and set off several small explosive devices, the source said. A decapitated body was found nearby the factory, another source said. AFP PHOTO/PHILIPPE DESMAZE
Vágólapra másolva!
Lefejezett holttestet találtak egy francia gázgyárnál, valószínűleg iszlamisták követtek el merényletet. Az akció után néhány órával már a merénylő nevét is nyilvánosságra hozták, úgy tudni, szalafista mozgalmakkal állt kapcsolatban, a hatóságok pedig két éven át figyelték. A francia elnök terrortámadásnak nevezte a történteket.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam zászlaját lengető merénylő támadott meg egy franciaországi gázgyárat, a rendőrség szerint egy embert megölt, kettőt megsebesített. A Lyon közelében fekvő Saint-Quentin-Fallavier-i Air Products gyára előtt gázkonténerek is robbantak, a pennsylvaniai központú cég itteni üzemében veszélyes anyagokat is felhasználnak.

Bernard Cazeneuve azt mondta, már figyelték a merénylőt Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Korábban már megfigyelték

A merénylőt letartóztattak, és már azonosították is: Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter tájékoztatása szerint a 35 éves, korábban szalafista mozgalmakkal is kapcsolatban álló Yacinne Saliról van szó. Cazeneuve azt mondta, a férfit 2006-ban kezdték figyelni, de két évvel később nem volt ok ezt meghosszabbítani, terrorista kapcsolatai pedig nem voltak. A férfi a francia média szerint Lyon egyik külvárosából való, gépkocsisofőrként dolgozott.

Letartóztatják a merénylő feleségét Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A helyi híradások szerint Saint-Quentin-Fallavier melletti otthonában az akció másik gyanúsítottját, később pedig Sali feleségét is letartóztatták.

A Charlie Hebdo folytatása?

Az AFP forrása szerint a támadó egy Ford személygépkocsival délelőtt 10 óra körül hatolt be az üzembe, ahol több kisebb robbanószerkezetet helyezett el, amelyek ezután működésbe léptek. A rendőrség szerint a további terv az volt, hogy az üzem tartályainak vezetik az autót, amik ettől berobbantak volna. A merényélet indítékai egyelőre tisztázatlanok – nem tudni azt sem, hogy van-e kapcsolat a január Charlie Hebdo-merénylettel –, de az eset után egy fej nélküli holttestet találtak a helyszínen.

A helyi újság, a Le Dauphiné Libéré szerint nem a gyár alkalmazottja volt az áldozat, hanem egy 30 kilométerrel arrébb székelő chassieu-i szállítmányozó cég alkalmazottja, aki Saint-Quentin-Fallavier felé tartott, amikor megtámadták. A lap azt is írja, hogy a fejét a gyár kerítésén találták meg, rajta arab felirattal. Francia hivatalos források szerint az áldozat a marokkói származásű elkövető főnöke volt.

Biztosít a rendőrség Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Terrortámadás

Manuel Valls miniszterelnök Rhône-Alpes régió alapos átkutatására adott utasítást, a pénteki eseményeket pedig iszlamista terrorizmusnak minősítette. A Kolumbiában tartózkodó kormányfő szerint a Franciaországra leselkedő dzsihádista fenygetés továbbra is magas.

A brüsszeli EU-csúcson részt vevő Francois Hollande államfő kora délután állt a nyilvánosság elé, és közölte: semmi kétség, ez egy terrortámadás.

Hollande nem az érzelmekre hallgatna Forrás: BELGA/AFP/Thierry Roge

Részleteket ugyanakkor a rendőrségi vizsgálatra hivatkozva nem mondott, csak annyit, hogy „bár vannak most érzelmeink, de azok helyett tettekkel kell válaszolni”.

Itt találták meg az áldozatot Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A francia elnök az uniós csúcsot idő előtt otthagyva visszautazott Párizsba, hogy konzultáljon az illetékesekkel az Élysée-palotában. David Cameron brit kormányfő közben részvétét fejezte ki Hollande-nak a „megdöbbentő esemény” hallatán.

A támadás helyszíne Saint-Quentin-Fallavier-ben Forrás: Twitter

Az orosz Sputnik News a helyszínen talált Iszlám Állam-zászlóról is közölt képet.