Kirekesztő az új orosz rendelet

2015.01.09. 13:18

Egy minap életbe lépett rendelet értelmében Oroszországban eltilthatják az autóvezetéstől mindazokat, akiknél személyiség- vagy viselkedészavart állapítottak meg.

A tiltó rendelkezés konkrétan olyan mentális- és viselkedészavarokkal küzdő betegekre vonatkozik, akiknél a betegségek nemzetközi osztályozására szolgáló BNO kódrendszer szerinti F60-F69 besorolású diagnózist állapítottak meg. Ide tartozik a különböző személyiségzavarokon túl többek között a szexuális érés zavara, a transz-szexualizmus, a fetisizmus vagy transzveszticizmus. De indokolt esetben nem kaphatnak vezetői jogosítványt a pedofilok, az exhibicionisták, illetve a szado-mazochisták sem, sőt a tiltás a klepto- és piromániásokra, valamint a kóros játékszenvedéllyel rendelkezőkre is kiterjed.

A kismellű nők sem kaphatnának jogsit

A kormányrendelet kiadása után az orosz jogvédők azonnal tiltakozni kezdtek. Szerintük a tiltás alapvető emberi jogokat sért, mert azokat is eltilthatják a járművezetéstől, akik néhanapján ellátogatnak egy szexshopba, esetleg nem fejlődött ki kellőképpen egyik-másik külső nemi jellegük, azaz akár a kismellű hölgyektől is bevonhatják a jogosítványt.

Még Conchita Wurstra is vonatkozik

A Dmitrij Medvegyev kormányfői aláírásával szentesített dokumentum gyakorlatilag testületileg érintheti az összes előadóművészt, különösen azokat, akik előszeretettel öltik magukra a másik nem külsőségeit, mint például az Eurovíziós Dalfesztiválon is megismert Verka Szergyucska. Sőt, a rendelet értelmében Oroszországban még a szintén eurovíziós Conchita Wurst sem ülhetne volán mögé.

Az orosz ügyvédek szövetsége már dolgozik azokon a tiltakozó beadványokon, amelyeket az ügyben az ombudsmanhoz, az Alkotmánybírósághoz és az illetékes nemzetközi szervezetekhez kívánnak eljuttatni.