Obama újabb 450 amerikai katonát küld Irakba

ISIS Irak
An Iraqi Shiite fighter from the Popular Mobilization units holds an Islamic State (IS) group patch as he inspects a council building in the city of Baiji, north of Tikrit, in the Salahaddin province, on June 7, 2015. Iraqi forces advanced against the IS jihadist group in Baiji as they battled to retake the strategic town for a second time. AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE
Vágólapra másolva!
Újabb 450 amerikai katona Irakba küldését és az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló iraki fegyveres erőknek, köztük a kurd pesmergáknak és a szunnita törzsi egységeknek szánt fegyverszállítások felgyorsítását rendelte el szerdán Barack Obama amerikai elnök.
Vágólapra másolva!

Az Irakba vezényelt katonák feladata a Pentagon közleménye szerint Anbár tartományban, az at-Takaddum légi bázison a szunnita törzsi erők kiképzése és felszerelése, valamint tanácsadás lesz.

A lépés célja az iraki fegyveres erők támogatása a Ramádi-Fallúdzsa folyosó visszafoglalásáért tett erőfeszítéseiben.

Egy iraki Iszlám Állam szimpatizáns Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Az amerikai védelmi minisztérium szerint az Egyesült Államok iraki szerepvállalásában a kiképzés kiterjesztését szolgáló csapaterősítés nem jelent változást.

Névtelenül nyilatkozó amerikai kormányzati tisztségviselők szerint ugyanakkor Obama elnök nem zárt ki további lépéseket sem az Iszlám Állam elleni harcban.

A közel-keleti országban jelenleg 3080 amerikai katona teljesít szolgálatot. A legutóbbi, 1500 fős csapaterősítést novemberben rendelte el Barack Obama.

Libanonba már páncéltrörőket is visznek

Az Egyesült Államok páncéltörő rakétákat szállított a szélsőséges iszlamisták ellen harcoló libanoni hadseregnek.

David Hale, az Egyesült Államok libanoni nagykövete elmondta, hogy

az ország keleti részében fekvő Baalber térségben.

A diplomata tájékoztatása szerint

Washington május végén több mint 200 darab TOW típusú tankelhárító rakétát szállított le Bejrútnak

mintegy tízmillió dollár értékben.

A fegyverszállítmányt az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia kormánya közösen finanszírozta, hogy ezzel is segítsék a közel-keleti országnak a radikális milíciák elleni küzdelmét.