Szélsőjobboldali előretörést jeleznek az exit pollok Franciaországban, ahol először tartottak regionális választásokat a párizsi terrortámadás óta. A Nemzeti Front a szavazatok 30 százalékát szerezte meg. 

Az exit poll adatok szerint a szélsőjobboldali Nemzeti Front a szavazatok 30 százalékával megnyerte a francia regionális választások első fordulóját - jelentette a France2 közszolgálati televízió. A párt a tizenhárom régióból hatban a legtöbb szavazatot szerezte meg.

Marine Le Pen pártjának győzelmét jósolták az elemzők isForrás: citizenside.com/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Pascal Lehocq

Elemzők már a választások előtt a szélsőjobb előretörését jósolták. Ez volt az első választás a párizsi terrortámadások után, ráadásul a részvétel is viszonylag magas, 50 százalékos volt.

A pártelnök Marine Le Pen és az unokahúga, Marion Maréchal-Le Pen által vezetett lista is 40 százalékot ért el a becslések szerint abban a két régióban, ahol a pártvezetők indultak.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Nicolas Sarkozy volt államfő által vezetett jobbközép Köztársaságiak 27 százalékot kaptak, míg a kormányzó szocialisták a szavazatok 23 százalékával a harmadik helyre szorultak.

Legutóbb a baloldal tarolt

A választók 13 régió döntéshozatali testületeinek 1757 mandátumát újítják meg. A legutóbbi, 2010-es regionális választások a gazdasági válság okozta kiábrándultság miatt a kormányzó jobboldallal szemben elsöprő baloldali győzelmet hoztak. Akkor még 22 régiója volt Franciaországnak, a számukat mostanra 13-ra csökkentették. 

Előretört a szélsőjobb

A Nemzeti Front támogatottsága jelentősen megugrott az utóbbi hónapokban. A folyamatot a januári és a novemberi párizsi terrortámadással és az európai menekültválsággal magyarázták az elemzők.