Líbiába szökött az Iszlám Állam vezetője

kalifa
A következő? Abu Bakr al-Bagdadi tavaly az iszlám kalifájának nyilváníttatta magát
Vágólapra másolva!
A líbiai Szirtbe menekült Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője. 
Vágólapra másolva!

Az iraki felderítés elől menekülve Líbiába távozott Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője - jelentette a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség.

Abu Bakr al-Bagdadi az iszlám kalifájának nyilváníttatta magát Forrás: Wikimedia Commons

A kedd este közölt jelentés szerint a "kalifátus emírje" Törökországból utazott Líbiába, hogy elrejtőzzön a rá vadászó iraki felderítés elől.

Állítólag a dzsihádisták kezén lévő líbiai Szirt városába érkezett.

Bagdadi korábban ingázott Irak és Szíria között, de októberben megsebesült, amikor az iraki légierő csapást mért az őt szállító konvojra. A sebesültet a szíriai Rakkába szállították, ahol műtéten esett át.

A sebészek megmentették ugyan az életét, de nem tudtak biztosítani számára megfelelő kezelést, ezért Törökországba szállították, ráadásul - állítja a hírügynökség - ebben közreműködött az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) is.

A káosz kedvez a dzsihádistáknak

Az Iszlám Állam javarészt Szíriában és Irakban tevékenykedik, hatalmas területeket foglalt el mindkét országban, de folyamatosan növeli befolyását Líbiában is, ami közvetlenebb fenyegetést jelent Európára és Afrikára.

A Moammer el-Kadhafi líbiai diktátor hatalmának megdöntésére az ENSZ égisze alatt 2011-ben indított nyugat-európai katonai művelet, illetve Kadhafi halála után Líbia polgárháborúba süllyedt, és az országot gyakorlatilag jelenleg is az egymással szemben álló milíciák uralják.

A líbiai kormányzás széthullása nyomán kialakult káosz kedvező körülményeket teremtett az Iszlám Állam számára a terjeszkedésre. Az ENSZ szerint a terrorszervezetnek jelenleg két-háromezer fegyverese tartózkodik líbiai területen, többségük a Tripolitól mintegy 450 kilométerre lévő Szirt városában.