Elindultak hazafelé az orosz harci gépek Szíriából

SQUARE FORMAT 2715575 10/09/2015 A Su-34 fullback bomber performs air strikes in the provinces of Raqqah and Aleppo (screen shots from a video posted by the Russian Defense Ministry on its YouTube channel)./???????????? ??????? ??
Bevetésen egy orosz Szu-34-es vadászbombázó Szíria felett
Vágólapra másolva!
Az ígéretnek megfelelően elindultak Szíriából hazafelé az első orosz katonai gépek, amelyek befejezték öt hónapos harci küldetésüket.
Vágólapra másolva!

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az első csoport – köztük TU–154-es szállítógépek és Szu–34-es bombázók – kedden reggel elindult a Kmeinim bázisról.

Bevetésen egy orosz Szu-34-es vadászbombázó Szíria felett Forrás: AFP/Orosz Védelmi Minisztérium

A Spuntiknews a minisztériumra hivatkozva azt írta, hogy minden konvojt egy szállítógép – egy TU–254-es vagy egy IL–76-os – vezet majd, fedélzetén a felszereléssel és a személyzettel, és azt követik a harci gépek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn este jelentette be, hogy kivonják a csapatok legnagyobb részét Szíriából.

A tűzszünet betartásának ellenőrzésére azonban Moszkva fenntartja a latakiai bázist – emlékeztetett az Rt.com.

Két zászlóalj marad

Viktor Ozerov, a parlament védelmi bizottságának elnöke úgy becsüli, hogy mintegy ezer orosz katona marad majd Szíriában a két katonai bázison. Az Interfaxnak úgy nyilatkozott, hogy legalább két zászlóalj (körülbelül nyolcszáz fő) szükséges a támaszpontok védelmére.

Közölte azt is, hogy folytatni fogják a felderítő repüléseket, így maradnak pilóták és kiszolgáló személyzet is, valamint a szíriai hadsereg mellett katonai tanácsadók – számolt be az AP.