37-en haltak meg az újabb ankarai merényletben

Mentők és rendőrök Ankarában 2016. március 13-án, miután feltehetőleg robbanószerrel megrakott autó rohant bele egy buszba a török főváros központjában, a Kizilay téren.
Vágólapra másolva!
Legalább harminchét ember vesztette életét, 125-en pedig megsebesültek az Ankara belvárosában vasárnap este történt robbantás következtében. Egy magas rangú biztonsági vezető közlése szerint valószínűleg öngyilkos merénylő személyautóba rejtett pokolgéppel robbantott. A török fővárosban fél éven belül ez már a harmadik robbantásos merénylet volt. 
Vágólapra másolva!

Feltehetően gépkocsiba rejtett pokolgép robbant vasárnap este a török fővárosban. Az AP amerikai hírügynökség a török egészségügyi miniszterre hivatkozva azt írja, hogy legalább

37-en meghaltak, 125-en pedig megsebesültek

a támadásban. A helyszínen 30-an vesztették életüket, míg négyen a kórházba szállítás közben haltak meg. A hurriyetdailynews.com szerint a sebesülteket 10 különböző kórházba szállították, 19 sérült állapota súlyos.

Kéttucatnyian meghaltak az ankarai robbantásban Forrás: AFP/Erol Ucem

Senki sem vállalta

A detonáció olyan hatalmas erejű volt, hogy két és fél kilométerre is hallották, és látták a helyszín felett gomolygó füstöt. A helyszínre sok tűzoltót és mentőt vezényeltek. A teret a hatóság lezárta attól tartva, hogy második robbanás követheti az elsőt. Egyelőre semmilyen szervezet

nem vállalta magára a terrortámadás elkövetését.

Recep Tayyip Erdogan elnököt Efkan Ala belügyminiszter tájékoztatta a merényletről. Az államfő a támadás ideje alatt Isztambulban volt, de várhatóan Ankarába utazik. Ahmet Davutoglu miniszterelnök rendkívüli biztonsági ülést hívott össze.

Elítélték a merényletet

Az első nyomok azt sugallják, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vagy egy hozzá kapcsolódó csoport követte el a vasárnapi terrortámadást – mondta egy biztonsági tiszt.

A törökországi kurd kisebbség érdekeit is képviselő Népi Demokratikus Párt (HDP) közleményben ítélte el a vasárnapi öngyilkos merényletet, és mély együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A HDP megnyilatkozása azért fontos, mert a pártot gyakran azzal vádolják, hogy Kurdisztáni Munkáspárt politikai szárnya. A párt ezt tagadja.

Elítélte a vasárnapi támadást Vlagyimir Putyin is - írja a Sputniknews.com. Az orosz elnök együttérzését fejezte ki a török emberekkel, akiknek egy újabb terrortámadást kellett elszenvedniük.

Ankara belvárosában történt a nagy erejű robbanás Forrás: AFP/Erol Ucem

Az amerikai nagykövetség egyébként még március 11-én arra figyelmeztette a török fővárosban lévő állampolgárait, hogy bármikor történhet egy terrortámadás Ankarában. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a támadás várhatóan kormányzati épületeket fog érinteni – olvasható a Hürriyet oldalán.

Buszpályaudvar közelében robbantottak

A robbanás Ankara legnagyobb buszpályaudvarától nem messze történt, a kormányzati negyed közelében – írta a BBC. A detonáció miatt több jármű is lángokban állt. A Dogan török hírügynökség jelentése szerint a robbanószerrel megtömött autó akkor robbant fel, amikor a tér egyik buszmegállójában hátulról belerohant az egyik buszba.

Még nincs egy hónapja, hogy

29-en meghaltak, 81-en pedig megsebesültek

Ankarában egy robbantásos merényletben, amelynek elkövetését a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szervezethez köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű csoport vállalta magára. Azt megelőzően pedig 2015 októberében egy kurd békemeneten történt robbantás. Akkor több mint 100 ember vesztette életét.

Nagy valószínűséggel öngyilkos merénylet történt Forrás: AFP/Erol Ucem

Új biztonsági akciótervet szeretett volna készíteni Ankara a legutóbbi februári merénylet után. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök az után döntött a kérdésben, hogy Ankara tartomány kormányzói hivatala bemutatta neki a kívánt biztonsági óvintézkedésekről szóló javaslatot. Akkor azt ígérték, hogy a végleges akcióterv egy hónapon belül készül el.