Amerikai-német együttműködés a terror ellen

Thomas De Maiziére, Loretta Lynch
German Interior Minister Thomas de Maiziere and US Attorney General Loretta Lynch meet for a 'family photo' in the context the G6 Meeting of Interior Ministers at Moritzburg Castle in Moritzburg, Germany, 02 June 2015. The German Interior Minister de Maiziere meets with his counterparts from France, Italy, Poland, Spain, and the UK (G6), as well as the EU Commissioner, on 01 and 02 June for political briefing at the Castle near Dresen. Photo: ARNO BURGI/dpa
Vágólapra másolva!
Thomas de Maiziére német belügyminiszter az Egyesült Államokban tárgyal a titkosszolgálati szálak szorosabbra fűzéséről. A nemzetközi terrorizmus elleni harchoz elengedhetetlennek látja a két ország közötti adatcserét, hogy még időben leleplezhessék az előkészületben lévő terrorakciókat és a lehetséges elkövetőket.
Vágólapra másolva!

Thomas de Maiziére német belügyminiszter és Loretta Lynch amerikai szövetségi igazságügyi miniszter szerdán írnak alá egy német-amerikai információ-megosztásról szóló megállapodást – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Egy lépéssel a terroristák mögött

Németország a menekültekről készített adatbázisába engedne a jövőben betekintést amerikai kollégáiknak. De Maiziére szerint erre azért van szükség, hogy még időben tudják azonosítani azokat a terroristagyanús embereket, akik a menekülthullámmal szivárogtak be Európába.

– mondta a német belügyminiszter. Szerint mindannyiunkat fenyeget a terrorizmus, amivel szemben csak nemzetközi összefogással lehet sikeresen védekezni.

De Maiziére kedden utazott Washingtonba, ahol elsőként Jeh Johnsonnal találkozott. Az amerikai belbiztonsági miniszter és német kollégája az adatmegosztás mellett a szélsőséges iszlamista propaganda online terjedéséről és a kiberbiztonságról tárgyaltak.

Thomas De Maiziére és Jeh Johnson az adatmegosztás mellett a kiberbiztonságról és a szélsőséges iszlamista propaganda terjedéséről egyeztettek Forrás: AFP/2016 Getty Images/Alex Wong

Közös uniós adatbázis

De Maiziére nemcsak az Egyesült Államokkal szeretne szorosabb együttműködést az információcserében, hanem az unió többi tagországával is.

– mondta De Maizére még március 23-án, egy nappal a brüsszeli terrortámadás után. Nem sokat érnek az uniós országokban bevezetett rendkívüli biztonsági intézkedések, ha a tagállamok hatóságai és titkosszolgálatai nem osztják meg egymással saját információikat.

Johanna Mikl-Leitner, volt osztrák belügyminiszter vetette fel először a közös uniós adatbázis ötletét Forrás:AFP/NurPhoto/Aurore Belot

Vonakodnak

A novemberi párizsi merényletek után is felmerült egy közös uniós terrorelhárítási adatbázis felállításának terve. Johanna Mikl-Leitner közvetlenül a támadások után szorgalmazta az intenzívebb információcserét, de a volt osztrák belügyminiszter javaslata akkor süket fülekre talált.