Obama egyszer sem ejtette ki Trump nevét

Obama Delivers Commencement Address At Rutgers University GettyImageRank2 Education GOVERNMENT POLITICS
Barack Obama a Rutgers Egyetemen
Vágólapra másolva!
Keményen bírálta Donald Trumpot és elveit Barack Obama amerikai elnök, és anélkül, hogy név szerint említette volna a republikánusok várható elnökjelöltjének nevét, azt vetette a szemére, "nem tudja, miről beszél", és megnyilvánulásaival elárulja az amerikai értékrendet.
Vágólapra másolva!

Barack Obama a New Jersey államban lévő Rutgers Egyetemen mondott, politikai felhangoktól nem mentes tanévzáró beszédet, s anélkül, hogy kimondta volna Donald Trump nevét, reagált a milliárdos üzletember által hirdetett elvekre. Az elnök már elöljáróban közölte, hogy nem akar szokványos évzáró beszédet tartani, hanem inkább "sugalmazásokat" sorol - amelyekről aztán kiderült, hogy kritikái annak, amire Donald Trump jórészt a kampányát építette.

A tudatlanság nem erény

"A tudatlanság nem erény, sem a politikában, sem az életben. Nem elegáns dolog, ha az ember nem tudja, miről beszél" - fogalmazott az elnök a több mint tizenkétezer diplomázónak. Először Trump "Amerikát ismét naggyá tesszük" szlogenjét vette célba. Arra buzdította a diákokat, hogy szálljanak szembe azokkal, akik szerint Amerika régebben jobb és nagyszerűbb ország volt mint most. "Az emberi természet már csak olyan, kivált változások és bizonytalanságok korában, hogy szívesen tekint a múltba, egy képzelt múltba. De tudjátok, mi a helyzet?

- állította az elnök.

Így lett Amerika az, ami

Aztán kitért Trumpnak az amerikai-mexikói határon építendő falra vonatkozó, valamint a muszlimok amerikai beutazásának átmeneti tilalmáról hangoztatott javaslatára is. "Azt sugalmazni, hogy vége-hossza nincs falat emeljünk határainkon és a bevándorlókat kárhoztatni a kihívásainkért, nemcsak szembemegy történelmünkkel, hanem ellentmond annak a nyilvánvaló ténynek is, hogy növekedésünk, gyarapodásunk, újítókészségünk és dinamizmusunk mindig attól függött, sikerül-e ide vonzanunk az embereket a világ minden részéből" - mondta az elnök. Hozzátette: "Így lett Amerika az, ami. Miért kellene ezt most leállítanunk?"

Barack Obama a Rutgers Egyetemen Forrás: AFP/2016 Getty Images/Eduardo Munoz Alvarez

Majd arra intette a fiatalokat, hogy a muszlimok elszigetelése és annak sugalmazása, hogy más elbánásban kellene részesülniük, amikor belépnek az Egyesült Államokba, nem egyszerűen az amerikai értékrend elárulása lenne, hanem elidegenítené azokat a közösségeket Amerikában és szerte a világban is, amelyek a legfontosabb partnerek a szélsőségesség elleni harcban. Az elnök egyébként a múlt héten a washingtoni Howard Egyetemen mondott évzáró beszédet, két hét múlva pedig a coloradói katonai akadémián végzőket búcsúztatja.