Megcsonkított holttestek a csatornában

Vágólapra másolva!
Legalább száz megcsonkított holttestet találtak a hatóságok egy kolumbiai börtön szennyvízcsatorna-hálózatában. 
Vágólapra másolva!

Az ügyben vizsgálat indult a főváros, Bogotá La Modelo börtönében, ami az ország legnagyobb és legzsúfoltabb börtöne. Tisztviselők ugyanakkor kijelentették, az is megtörténhetett, hogy az embereket más városok börtöneiben csonkították meg, és maradványaikat rejtették el ennek a börtönnek a szennyvízcsatornájában - írta internetes oldalán a CNN amerikai hírtelevízió. Popayan, Bucaramanga és Barranquilla városok kerülhetnek szóba, ahol a szörnyűségek 1999 és 2001 között, esetleg később történhettek.

Rabok és látogatók is vannak az áldozatok között

Caterina Heyck Puyana, az üggyel megbízott különleges ügyész arról beszélt, hogy a kolumbiai legfőbb ügyészség vizsgálja, mi történt a La Modelo börtönben az elmúlt hónapokban. Tavaly év vége felé kezdtek el vizsgálódni a bogotái La Modelo börtönben. "Az áldozatok rabok voltak, illetve látogatók és olyan emberek, akiknek semmi közük nem volt ehhez a börtönhöz.

- mondta az ügyész. A holttestekre egy félkatonai szervezett két egykori tagja, Mario Jaimes Meíja, más néven El Panadero (a Pék) és Alejandro Cardenas Orozco, más néven JJ. ügyében folyó vizsgálat során bukkantak.

Megvesztegette az őröket

A hatóságok közlése szerint Jaimes volt Santander város félkatonai szervezetének parancsnoka. Jaimes megvesztegette a börtön őreit, hogy hunyjanak szemet a történtek felett, illetve ő ellenőrizte a bejárást a börtönnek abba a szárnyába, ahol a gyilkosságokat végrehajtották. Mindkét férfit egyben azzal is vádolják, hogy

elrabolták, megkínozták és megerőszakolták Jineth Bedoya újságírót,

aki 2000 májusában kutakodott a La Modelo börtönnel kapcsolatos fegyvercsempészési és korrupciós ügyekben, illetve a gyilkosságok, emberek eltűnése ügyében.

Évekkel ezelőtt lépni kellett volna

Bedoya, aki tétlenséggel vádolta meg a kolumbiai kormányt az Emberi Jogok Amerika-közi Bíróságán, részt vett ugyanazon a sajtóértekezleten, amelyen a különleges ügyész is beszélt. Kijelentette: hálás, amiért a hatóságok lépéseket tettek az ügyben, de ezeket már évekkel ezelőtt meg kellett volna tenniük.