Nobel-díjas író az offshore-botrányban

2016.04.06. 19:15

A Nobel-díjas perui író, Mario Vargas Llosa egy hónapig részvényese volt egy, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett offshore cégnek – közölte az El Confidencial című internetes spanyol lap. Az író szerint erre az a magyarázat, hogy a pénzét kezelő egyik befektetési tanácsadó vagy közvetítő a beleegyezése nélkül járt el. 

A Spanyolországban élő író és felesége, Patrícia Llosa neve 2010 szeptemberében tűnt fel a Taloma Services részvénytulajdonosaként. A részvényvásárlást a holland Pan-Invest Management nevű társaság intézte az ügyvédi irodával. 

Egy hónappal később bejelentették, hogy abban az évben az irodalmi Nobel-díjat Vargas Llosa kapja meg, a részvények ezután új tulajdonosokhoz, két orosz állampolgárhoz kerültek – írja a lap. 

Az író azt mondta, a pénzét kezelő egyik befektetési tanácsadó vagy közvetítő a beleegyezése nélkül járt elForrás: AFP

A Mario Vargas Llosát képviselő irodalmi ügynökség által az EFE spanyol hírügynökségnek adott nyilatkozat szerint az írót meglepte a hír, és azt mondta, hogy 

nem voltak panamai érdekeltségei, nem állt kapcsolatban a Mossack Fonseca ügyvédi irodával és a Taloma Services nevű céggel sem. Úgy véli, a tudta nélkül járhatott el egy befektetési tanácsadó. Hangsúlyozta, hogy mindig eleget tett adókötelezettségének.

Ugyanezt állítja Pilar de Borbón, a jelenlegi spanyol király nagynénje is, aki az iratok szerint 1974 és 2014 között volt elnöke és ügyvezetője a Delantera Financiera S.A. nevű offshore társaságnak. 

Spanyolországban az eltitkolt külföldi vagyon után pénzbüntetést kell fizetni, akár a teljes érték 150 százalékát is kiszabhatja az adóhatóság. Százhúszezer eurót meghaladó be nem vallott vagyon felett pedig büntetőjogi következménnyel kell számolni. 

A hatóság már vizsgálja, hogy a kiszivárgott iratokban szereplő személyek eleget tettek-e bevallási kötelezettségüknek. Napról napra újabb és újabb spanyolországi érintett neve kerül nyilvánosságra, így derült ki, hogy a három legnagyobb spanyol szállodalánc, a Groupo Sol Meliá, a Riu és a Martinón tulajdonosai, valamint a volt katalán elnök, Jordi Pujol legkisebb fia, Oleguer Pujol is rajta van a listán. 

Sajtóinformációk szerint mintegy 1200 spanyol irányítószámmal rendelkező cég neve tűnt fel az iratokban, de ennél még többen lehetnek érintettek. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK