Csillagászati összegeket keres az ukrán gázkitermelő társaság feje

Oleg Prohorenko
Oleg Prohorenko
Vágólapra másolva!
Volodimir Hrojszman kormányfő is alátámasztotta a belföldi földgáz-kitermeléssel foglalkozó vállalat vezetőjének az ukrán közemberek számára elképzelhetetlen összegű havi munkabérét.
Vágólapra másolva!

Az ukrán közvéleményt szinte sokkolta, amikor az egyik népszerű televíziós politikai show-műsorban kiderült, hogy Oleg Prohorenko, az Ukrhazvidobuvannya Rt. igazgatótanácsának elnöke

havonta több mint egymillió hrivnyát (11 millió forintot) keres.

A Harvardon végzett menedzsernek, aki korábban neves nemzetközi cégeknél dolgozott középvezetői funkciókban, Julija Timosenko olvasta a fejére keresetének számadatait, aki ezeket nem is tagadta. Számtalan helyettesének és tanácsadójának béréről azonban nem kívánt nyilatkozni.

Oleg Prohorenko Forrás: energynews.com.ua

Ukrajnában májustól a duplájára emelték a kisfogyasztók által használt földgáz tarifáját, ami így 100 köbméterenként a minimálbérnek közel a felét teszi ki. Ezért érthető, hogy az adást követően hatalmas felháborodási hullám csapott végig az egész országon.

Megmagyarázzák

A reakciók a kormányig is eljutottak, ezért Volodimir Hrojszman mostanában személyesen igyekszik csitítani a kedélyeket. A miniszterelnök bevallotta, hogy a földgázos vezér fizetéséről szóló információ valóban helytálló. Mint fogalmazott, ilyen bérezésre azért van szükség, hogy a gáztársaság elnökét ne befolyásolhassák az ellenérdekelt oligarchák csábítóbb ajánlatai. Ráadásul az ő irányításával a vállalat a korábbi veszteség helyett immár milliárdos nyereséget termel – írja a Korreszpondent.

Utóbbiban nyilván az is szerepet játszik, hogy Ukrajnában az elmúlt egy év alatt a hatszorosára emelték a lakossági földgáz árát, amit a kijevi kormányzat rendre az országot finanszírozó Nemzetközi Valutaalap által támasztott követelményekre igyekszik fogni.