Gauck: Németország viharban van, de nem süllyed

A holokauszt nemzetközi emléknapja - Németország
Joachim Gauck
Vágólapra másolva!
Németország szélviharban van, de nem süllyedő hajó, a kancellár pedig helyesen tette, hogy a "Sikerülni fog!" (Wir schaffen das!) jelszót választotta a menekültválság gondjainak megoldásához - mondta Joachim Gauck német államfő.
Vágólapra másolva!

Az államfő szülővárosában, a Balti-tenger partján fekvő Rostockban rögzített interjúban Joachim Gauck a ZDF országos köztelevíziónak elmondta: az ország helyzetéről a környezethez illeszkedő szóképet alkalmazva az a véleménye, hogy "Németország nem süllyedő, de még csak nem is orkánba került hajó".

- mondta Joachim Gauck a vasárnap este sugárzott interjúban.

Sikerülni fog

Angela Merkel kancellár azon híres kijelentésről, hogy "Sikerülni fog!", Németország megbirkózik a menekültek nagy számából adódó kihívással, azt mondta:

A kancellár helyesen járt el, de "nem vált azonnal világossá", hogy az ország pontosan miként birkózik majd meg a kihívással, ezért a lakosság egy részében az az érzés keletkezhetett, hogy a politika nem uralja a menedékkérők beáramlásával kialakult helyzetet, holott nagyon is megmutatta, hogy meg lehet oldani gondokat - mondta a szövetségi elnök.

Nem túl nagy a megosztottság

Arra a kérdésre, hogy a menekültek ügye mennyire osztja meg a német társadalmat, kijelentette, hogy az embereknek

Fontos a biztonság, de nincs végveszély

Az utóbbi hetek támadásaival - a würzburgi és ansbachi, menedékkérők által elkövetett iszlamista hátterű merénylettel és a tettes idegenellenes, rasszista meggyőződésének tulajdonított müncheni vérengzéssel - kapcsolatban hangsúlyozta, hogy támogatja a kormány közbiztonságot erősítő törekvéseit, és támogatja a társadalmi integráció erősítését is, mert az is a biztonságot növeli.

A "mi német demokráciánkban"

fontos mindig megtartani az egyensúlyt a szabadság és a biztonság között.

Vannak ugyan "rendkívüli helyzetek, amelyek különleges reakciót igényelnek, de

életformánkat. "Nincs ilyen helyzet" - húzta alá Joachim Gauck.

Joachim Gauck szerint egyensúlyt kell tartani a biztonság és a szabadság között Forrás: MTI/EPA/Wolfgang Kumm

A burkabetiltás csak kampányfogás

A többi között hozzátette: egyetért Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszterrel abban, hogy nem kell betiltani az egész testet elfedő muzulmán női öltözék, a burka nyilvános viselését és nem kell változtatni a kettős állampolgárság szabályain.

Az ilyen "plakátra illő" követelések megjelenése sokszor a választási kampánynak tudható be

- mondta a német államfő, utalva arra, hogy szeptemberben Berlinben és Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban helyi törvényhozási választást tartanak.