Hazautaztak pihenni Németországból a migránsok

Migránsok menekültek fociznak a németországi Trierben lévő táborban
Migránsok menekültek fociznak a németországi Trierben lévő táborban.
Vágólapra másolva!
Létező jelenség, hogy a Németországban menekültkérelmet beadók ellátogatnak hazájuk békés részeibe – írja a német Welt am Sonntag. Armin Schuster kormánypárti képviselő szerint, ha ez igaz, az erősen kétségbe vonja a menekültstátusz jogosságát.
Vágólapra másolva!

A német munkaügyi hatóságtól kiszivárgó információk szerint a menekültkérelmet beadók között volt olyan, aki rövid időre hazautazott Szíriába, Afganisztánba vagy Libanonba, majd visszatért Németországba. A menekültek ügyeire rálátó források szerint

egész Németországban előfordulhattak hasonló esetek.

A hatóság szóvivője elismerte: „Vannak ilyen esetek.” Elemzést azonban nem készítettek még a jelenségről, ezért többet nem tudott mondani.

Migránsok fociznak a németországi Trierben lévő táborban Forrás: AFP

A német munkaügyi szabályozás alapján a segélyt kapó munkakeresők jogosultak 21 nap távolmaradásra anélkül, hogy a segélyüket csökkentenék – írja a Welt. A hatóság szóvivője szerint csak a távozás hosszát kell bejelenteniük, azt azonban

nem kötelesek elárulni, hova mennek.

Ennek ellenére a hírek szerint a bevándorlási hivatal már próbált információkat gyűjteni a hazautazókról a munkaügyi hivatalok munkatársainak segítségével.

A belügyminisztérium álláspontja szerint az európai szabályok alapján kétségbe vonható a menekültkérelem indokoltsága, ha a kérelmet beadó abba az országba utazik, ahonnan az üldöztetés miatt távozott. Azonban előfordulhatnak olyan esetek, amikor a hazautazás indokolt lehet – mondta a szóvivő, például egy családtag súlyos betegsége esetén.

A kormánypárt belügyi kérdésekkel foglalkozó politikusa, Armin Schuster szerint,

ha igazak a hírek, „arra nehéz szavakat találni”,

és az ilyen utazásoknak következményekkel kell járniuk a kérelmet beadó Németországban maradására nézve. Néhány esetben azonban szerinte is indokolt lehet egy rövid hazaút, de csak a hatóságok tájékoztatása után.