Létező jelenség, hogy a Németországban menekültkérelmet beadók ellátogatnak hazájuk békés részeibe – írja a német Welt am Sonntag. Armin Schuster kormánypárti képviselő szerint, ha ez igaz, az erősen kétségbe vonja a menekültstátusz jogosságát.

A német munkaügyi hatóságtól kiszivárgó információk szerint a menekültkérelmet beadók között volt olyan, aki rövid időre hazautazott Szíriába, Afganisztánba vagy Libanonba, majd visszatért Németországba. A menekültek ügyeire rálátó források szerint egész Németországban előfordulhattak hasonló esetek. 

A hatóság szóvivője elismerte: „Vannak ilyen esetek.” Elemzést azonban nem készítettek még a jelenségről, ezért többet nem tudott mondani. 

Migránsok fociznak a németországi Trierben lévő táborbanForrás: AFP

A német munkaügyi szabályozás alapján a segélyt kapó munkakeresők jogosultak 21 nap távolmaradásra anélkül, hogy a segélyüket csökkentenék – írja a Welt. A hatóság szóvivője szerint csak a távozás hosszát kell bejelenteniük, azt azonban nem kötelesek elárulni, hova mennek.  Ennek ellenére a hírek szerint a bevándorlási hivatal már próbált információkat gyűjteni a hazautazókról a munkaügyi hivatalok munkatársainak segítségével. 

A belügyminisztérium álláspontja szerint az európai szabályok alapján kétségbe vonható a menekültkérelem indokoltsága, ha a kérelmet beadó abba az országba utazik, ahonnan az üldöztetés miatt távozott. Azonban előfordulhatnak olyan esetek, amikor a hazautazás indokolt lehet – mondta a szóvivő, például egy családtag súlyos betegsége esetén. 

A kormánypárt belügyi kérdésekkel foglalkozó politikusa, Armin Schuster szerint, ha igazak a hírek, „arra nehéz szavakat találni”,  és az ilyen utazásoknak következményekkel kell járniuk a kérelmet beadó Németországban maradására nézve. Néhány esetben azonban szerinte is indokolt lehet egy rövid hazaút, de csak a hatóságok tájékoztatása után.