Már öt áldozatot követelt a Haima szupertájfun

Horizontal A family fix the roof of their damaged house at the height of typhoon Haima in Ilagan town, Isabela province, north of Manila on October 20, 2016.
One of the most powerful typhoons to ever hit the Philippines destroyed houses, tore roofs off sc
Még ki sem heverték az előző tájfunt
Vágólapra másolva!
Legalább öt halálos áldozatot követelt, és súlyos károkat okozott a Haima szupertájfun a Fülöp-szigetek északi részén – jelentették csütörtökön a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

A katasztrófavédelmi szolgálat tájékoztatása szerint a forgószél elől 90 ezren menekültek szükségszállásokra vagy rokonokhoz. A tájfun a Luzon sziget északi részén található Cagayan tartományban számos tetőt leszakított, villanyoszlopokat és fákat döntött ki, a földcsuszamlások és az esőzések okozta áradások pedig járhatatlanná tettek számos utcát, és falvakat zártak el a külvilágtól. A Haima a délkelet-ázsiai országnak abban a régiójában csapott le, ahol már a múlt héten is pusztított egy tájfun.

Még ki sem heverték az előző tájfunt Forrás: AFP/Ted Aljibe

A Haima által szállított szelek sebessége óránként 185 kilométer volt, a széllökéseké elérte a 230 kilométert is. A meteorológiai szolgálat jelentése szerint a pusztító ciklon csütörtökön valamennyit veszített erejéből, és nyugati irányban Kína felé halad tovább, péntekre ér oda.

A Haima volt a legerősebb tájfun a Fülöp-szigeteken az országon 2013-ban végigsöprő Haiyan forgószél óta, amely mintegy 7 ezer ember halálát okozta.

Az általában júniustól novemberig tartó esős időszakban nagyjából 15-20 tájfun söpör végig évente a Fülöp-szigeteken. Idén a Haima volt a 12. A jelenleg hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök azt kérte a természeti katasztrófa által érintett régióban élőktől, hogy kövessék a katasztrófavédelem utasításait. Duterte pénteken utazik haza.