Ötéves kislányt is lelőtt a texasi tömeggyilkos

texas, lövöldözés, virrasztás
Sutherland Springs, 2017. november 6. Gyászolók gyertyás virrasztással emlékeznek az áldozatokra a dél-texasi Sutherland Springs település baptista templománál, ahol egy ámokfutó lövöldözött 2017. november 5-én. A merénylet áldozatainak száma huszonhatra emelkedett, a sebesültek száma meghaladja a harmincat. (MTI/AP/Darren Abate)
Vágólapra másolva!
Huszonhatra nőtt a halálos áldozatok száma a dél-texasi Sutherland Springsben, ahol a templomban vasárnap délben egy ámokfutó lövöldözött. A sebesültek száma meghaladja a harmincat.
Vágólapra másolva!

Azonosították a támadót, aki tisztázatlan körülmények között meghalt: az istentisztelet közben lövöldöző férfit Devin Kelley-nek hívták, és 26 éves volt. A rendőrök egyelőre nem tudják, mi volt az indítéka, de azt közölték, hogy

Kelley katona volt, és úgynevezett poszttraumatikus stresszben szenvedett.

A helyi rendőrség és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) képviselői a korábban megjelent információkat pontosítva azt közölték, hogy a támadó már a templom előtt lövöldözni kezdett, majd odabenn folytatta az ámokfutást. A vérengzés után elmenekült, de a percek alatt kiérkező rendőrök üldözőbe vették, és mintegy nyolc-tíz kilométerre Sutherland Springstől érték utol.

Sutherland Springs, 2017. november 6. Egy nő és egy férfi imádkozik a dél-texasi Sutherland Springs település baptista templománál, ahol egy fegyveres tüzet nyitott a jelenlevőkre 2017. november 5-én. A merényletben több mint húszan életüket vesztették, és legalább ugyanannyian megsebesültek. Az elkövető meghalt. (MTI/AP/Nick Wagner/Austin American-Statesman) Forrás: MTI/AP/Nick Wagner/Austin American-Statesman

Vasárnap este Freeman Martin, a texasi kormányzat közbiztonságért felelős hivatalának regionális igazgatója sajtótájékoztatót tartott, és elmondta: egy helybéli lakosnak köszönhető, hogy a tragédiának nem lett még több halálos áldozata. A férfi ugyanis a templom mellett lakik, és amikor meghallotta a lövéseket, átszaladt a templomba, és fegyverét az ámokfutóra fogta, aki menekülni kezdett, nyomában a Martin által meg nem nevezett helyi lakossal. Korábban nem volt világos, hogy a támadót a rendőrök lőtték-e le, Martin most azt mondta, hogy amikor a rendőrség bekapcsolódott az üldözésbe, és megtalálta a lövöldöző Kelley kocsiját, ő már halott volt. Nem tudni, hogy öngyilkos lett-e, vagy az őt üldöző helybéli lakos lőtte le. Az autójában több fegyvert találtak.

A hatóságok nem hoztak nyilvánosságra további részleteket sem a helybéli férfiról, sem az elkövetőről.
A vérengzés után Greg Abbott texasi kormányzó a Sutherland Springs közelében fekvő Stockdale városkában a rendőrséggel közösen sajtóértekezletet tartott. Hangsúlyozta, hogy Texas állam történetében eddig ez volt a legsúlyosabb tömeggyilkosság.

A templomban 23 holttestet találtak, a templom előtt két agyonlőtt áldozat feküdt, és még egy ember a kórházba szállítás közben halt meg.

Több mint harminc sebesültet ápolnak a stockdale-i kórházban, ahová helikopterekkel és mentőkkel szállították őket. Többen válságos, életveszélyes állapotban vannak. Az orvosok nem adtak ki közleményt az állapotukról.

A halottak között ötéves és hetvenkét éves áldozat is van, meghalt egy várandós asszony és a lelkipásztor tizennégy éves lánya is.

Ann Stefanek, az amerikai légierő szóvivője közölte: az ámokfutó korábban az amerikai légierő tagja volt, 2010-től elbocsátásáig a légierő egyik új-mexikói támaszpontján a logisztikai részlegnél teljesített szolgálatot. Kelley-t 2012-ben hadbíróság elé állították, mert rátámadt a feleségére és a gyermekére. Ezt követően lefokozták, majd később elbocsátották a légierőtől. Stefanek az elbocsátás pontos dátumát nem közölte.

Sutherland Springs, 2017. november 6. Rendőrautók a dél-texasi Sutherland Springs település szalagkordonnal körbekerített baptista templománál, ahol egy ámokfutó lövöldözött 2017. november 5-én. A merénylet áldozatainak száma huszonhatra emelkedett, a sebesültek száma meghaladja a harmincat. (MTI/EPA/R. Tomas Gonzalez) Forrás: MTI/EPA/R. Tomas Gonzalez

A rendőrség a vasárnap esti újabb tájékoztatóján közölte azt is, hogy Kelley 2016-ban vásárolta a fegyvert, és bár San Antonio mellett lakott, egy coloradói lakcímet adott meg. A szükséges rubrikába pedig azt írta be, hogy büntetlen előéletű.

A rendőrség és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai vasárnap átkutatták az ámokfutó lakását, és amerikai sajtójelentések szerint vizsgálják a közösségi oldalakat is.

Az AP amerikai hírügynökségnek

rendőrségi források kizárták a terrortámadás lehetőségét.

Vasárnap este Sutherland Springsben virrasztást tartottak a tömeggyilkosság színhelyén, a baptista templom mellett.

Sutherland Springs, 2017. november 6. Gyászolók gyertyás virrasztással emlékeznek az áldozatokra a dél-texasi Sutherland Springs település baptista templománál, ahol egy ámokfutó lövöldözött 2017. november 5-én. A merénylet áldozatainak száma huszonhatra emelkedett, a sebesültek száma meghaladja a harmincat. (MTI/AP/Darren Abate) Forrás: MTI/AP/Darren Abate

A Tokióban tartózkodó amerikai elnök, Donald Trump Twitter-üzenetben fejezte ki együttérzését az áldozatokkal és családtagjaikkal, majd japán üzletemberekkel tartott találkozója utáni sajtótájékoztatóján hangsúlyozta:

Az elnök hozzátette: „ilyen időkben” az amerikaiak azt teszik, amiben a legjobbak. „Összefogunk. Összekapaszkodunk, és könnyeinken és szomorúságunkon keresztül mutatjuk meg, hogy erősek vagyunk.”

Trump kormányzatának teljes támogatását ígérte „a nagyszerű Texas államnak és a helyi hatóságoknak e szörnyű bűncselekmény feltárásához”.

A tettes egy zavart elméjű ember volt az eddig megismert körülmények alapján – tette hozzá Trump, miután Abe Sindzó japán miniszterelnökkel közös hétfői sajtóértekezletén arról kérdezték újságírók, hogy milyen intézkedéseket tervez az ilyen esetek elkerülésére.

"Nagyon szomorú eset. Sok mentális probléma van az Egyesült Államokban, mint ahogy más országokban is" – jelentette ki.

Barack Obama is Twitter-üzenetet tett közzé. A volt elnök „gyűlöletből fakadó cselekedetnek” minősítette a történteket, és leszögezte, hogy „Amerika együtt gyászol a családokkal”, és a túlélők jobbulásáért szorít. „Isten adjon nekünk bölcsességet, hogy konkrét lépéseket tegyünk az erőszak és a fegyverek számának csökkentése érdekében.”

Az ő elnökségének idején, 2015-ben egyébként szintén követtek el tömegmészárlást egy templomban, a dél-karolinai Charlestonban: a 22 éves Dylan Roof 2015. június 17-én nyitott tüzet fekete hívőkre bibliaóra idején, és megölt kilenc embert. A támadót az óta halálra ítélték.

Részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök is. "Fogadja mély együttérzésemet a Texasban történt tragédia miatt. Nehezen lehet kegyetlenebb és cinikusabb bűncselekményt elképzelni annál, mint amikor templomi istentisztelet közben ölnek meg embereket" – idézte Putyint a Kreml honlapján hétfőn publikált közlemény.

Az elnök hozzátette, hogy hazájában osztoznak azok fájdalmában, akik rokonaikat és barátaikat vesztették el, és gyors gyógyulást kívánt a sebesülteknek.