Robbantással fenyegették meg egy német város önkormányzatát

Vágólapra másolva!
Bombafenyegetést kapott pénteken a németországi Gaggenau önkormányzata, amely megakadályozta, hogy a kisvárosban kampányoljon a török elnöki rendszer bevezetéséről szóló alkotmánymódosítás mellett a török igazságügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

Nem találtak robbanószerkezetet a németországi Gaggenau városházán. Kutyákkal kutatták át az épületet, de "semmi feltűnőt nem találtak" - közölte a rendőrség.

Az n-tv hírtelevízió szerint egy ismeretlen telefonon bejelentette a városházán, hogy pokolgépet helyezett el az épületben. A fenyegetést azzal indokolta, hogy az önkormányzat megakadályozta Bekir Bozdag igazságügyi miniszter csütörtök estére tervezett rendezvényét.

A miniszter a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) európai lobbiszervezeteként számon tartott Európai Török Demokraták Uniója (UETD) szervezésében tartott volna fórumot a helyi kulturális központban az AKP-alapító államfő, Recep Tayyip Erdogan jogkörének kiterjesztéséről szóló alkotmánymódosításról, amelyről áprilisban népszavazást tartanak Törökországban.

Michael Pfeiffer polgármester a hírtelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy nem politikai okokból vonták vissza a helyi kulturális központ használatára kiadott engedélyt a török miniszter rendezvényének szervezőitől, hanem a várt tömeg miatti biztonsági kockázatok miatt.

A gaggenaui önkormányzat szerint a rendezvényt taggyűlésként jelentették be, az épület használatára kiadott engedélyt pedig azért kellett visszavonni, mert miután kiderült, hogy a török igazságügyi miniszter is felszólal, azzal kellett számolni, hogy a nagy érdeklődés miatt kicsi lesz az épület és a parkoló, torlódás alakul ki az intézményhez vezető utakon és ez jelenthet biztonsági kockázatot.

Kölnben sem tartják meg

Az UETD Kölnbe is tervezett egy rendezvényt, amelyen Nihat Zeybekci gazdasági miniszter népszerűsítette volna az alkotmánymódosítást. Azonban az érintett kölni kerület önkormányzatán közölték, hogy a szombat esti rendezvényre kiszemelt helyszín kibérlésére nincs, és nem is lesz szerződés. A kölni illetékesek is kifogásolták, hogy a szervezők nem pontosan közölték a rendezvény tartalmát, célját, tájékoztatásuk szerint az UETD eredetileg színházi előadásra akarta bérbe venni a helyszínt.

Az AKP honlapján közölt adatok szerint a rendezvényt egy nappal eltolták és áthelyezték a Köln melletti Frechenbe. A gazdasági miniszter szintén vasárnap az ugyancsak Köln térségében fekvő Leverkusenben is felszólal egy eseményen.

Egyre feszültebb a német-török viszony

A törökországi alkotmánymódosítás németországi népszerűsítésére tovább terheli a Die Welt című lap törökországi tudósítójának letartóztatása miatt egyébként is feszült német-török kormányzati viszonyt. Ezt jelzi többek között Horst Seehofer bajor miniszterelnöknek, a kormányzó CSU elnökének nyilatkozata is.

A török miniszterek

- mondta Seehofer a Süddeutsche Zeitungnak a lap pénteki beszámolója szerint.

Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő pénteki berlini tájékoztatóján a két török miniszter rendezvényeinek lemondása miatt megfogalmazott éles hangú ankarai bírálatokkal kapcsolatban kiemelte, hogy a szövetségi kormány nem tud és nem is kíván helyi önkormányzati ügyek intézésében részt venni, így a gaggenaui és kölni illetékesek döntéseit is csupán tudomásul veszi, értékelés, kommentár nélkül.

Bekérették a nagykövetet

Martin Schäfer külügyi szóvivő elmondta, hogy a török külügyminisztériumba csütörtökön bekéretett ankarai német nagykövet "barátságos, de igen komoly" beszélgetést folytatott török partnereivel. Világossá tette, hogy a német szövetségi kormány nem avatkozik bele helyi önkormányzatok ügyeibe.

A Die Welt Isztambulban előzetes letartóztatásba helyezett tudósítójával, Deniz Yücellel kapcsolatban elmondta, hogy a török hatóságok

továbbra sem tették lehetővé a német-török kettős állampolgár számára, hogy igénybe vegye a német állam konzuli segítségét.

Ulrike Demmer és Martin Schäfer egyaránt megerősítette, hogy Berlin erősen kifogásolja, aránytalan és indokolatlan intézkedésnek tartja Deniz Yücel letartóztatását, és elvárja, hogy mihamarabb helyezzék szabadlábra.

A külügyi szóvivő egyben óvott attól, hogy bárki is összekapcsolja a török miniszterek meghiúsult németországi fórumai és a Die Welt újságírójának ügyét. Mint mondta, méltatlan "kijátszani egymás ellen" a két, egymástól teljesen független ügyet.