Svájcban juthatott fegyverhez a berlini támadó

2017.01.07. 13:17

Többször járt Svájcban, és valószínűleg ott jutott lőfegyverhez Anis Amri, aki 12 embert ölt meg Berlinben, amikor tavaly decemberben egy eltérített lengyel kamionnal a tömegbe hajtott egy karácsonyi vásáron.

A ZDF német közszolgálati televízió meg nem nevezett forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy a tunéziai merénylő mobiltelefonjának adataiból derült ki, hogy sokszor járt Svájcban, és „az eddigi nyomozás alapján sok minden arra utal”, hogy ott szerezte meg azt a fegyvert, amellyel fejbe lőtte Lukasz Urban lengyel kamionsofőrt.

A svájci főügyészség tudatta: bűnügyi nyomozást indítottak a december 19-én Berlinben végrehajtott terrortámadással összefüggésben. A vádhatóság nem erősítette meg, hogy Amri sok időt töltött volna az országban, sem azt, hogy tényleg ott szerzett-e fegyvert.

A főügyészség annyit árult el, hogy külföldi hatóságoktól származó információk alapján, ismeretlen tettes ellen nyomoznak, és az eljárás arra hivatott fényt deríteni, hogy milyen svájci szálai vannak a merényletnek.