Afgán menedékkérőket toloncoltak vissza Németországból

Vágólapra másolva!
Afgán menedékkérők újabb csoportját toloncolta vissza Németország kedden, a 26 fiatal férfit szállító repülőgép kora reggel szállt le Kabulban.
Vágólapra másolva!

A visszatoloncolt afgánokat, akiknek menedékkérelmét korábban elutasították Németországban, a hatóságok hétfőn vitték el váratlanul szállásukról, és tették fel őket egy Afganisztánba tartó gépre.

Ez már a második csoport volt,

amelyet a német és az afgán kormány között tavaly októberben létrejött megállapodás alapján toloncoltak vissza. Decemberben egy 34 fős afgán csoportot szállítottak vissza Németországból. Egy utas kedd reggel betegség miatt végül nem tudta elhagyni a repülőgépet, őt állítólag visszaszállíthatják Németországba.

Segítséget kapnak, de pénzt nem

A repülőtéren a német nagykövetség, az afgán rendőrség és több minisztérium munkatársai várták a visszatoloncolt menekülteket. A Nemzetközi Migrációs Szervezet is segítséget nyújt a Németországból visszatérőknek az első napokban, illetve szükség esetén elszállítja őket úti céljukhoz. Az önkéntesen hazatérőkkel ellentétben - akik kapnak 700 eurót - a kitoloncolt migránsoknak Németországban nem nyújtanak semmiféle segítséget. Sokszor arra sincs lehetőségük, hogy indulás előtt afganisztáni rokonaikat értesítsék érkezésükről.

Vissza akarnak menni

A kitoloncoltak között ismét voltak büntetett előéletűek is. A csoportból többen azt kiabálták a kabuli repülőtéren, hogy hamarosan visszatérnek Németországba.

Tiltakozás

Az afgánok kitoloncolása ellen mintegy 100 ember tiltakozott a menekülteket szállító gép németországi indulása előtt. A tüntetők azt kifogásolták, hogy embertelen és felelőtlen döntés ezeket az embereket háborús válságövezetbe visszaküldeni. Az afgán menekültügyi minisztérium korábban közzétett adatai szerint mintegy 10 ezer afgán állampolgár tért vissza tavaly az országba, közülük 3 ezren Németországból.